Начало Новини АПС: Алжирският финансов министър потвърди намерението на страната си да засили арабско-африканското...

АПС: Алжирският финансов министър потвърди намерението на страната си да засили арабско-африканското сътрудничество

19
АПС: Алжирският финансов министър потвърди намерението на страната си да засили арабско-африканското сътрудничество

Алжирският финансов министър Лазис Фаид потвърди намеренията на страната си да засили арабско-африканското сътрудничество и интеграция за постигане на общите икономически цели чрез фокусиране на усилията върху големите проекти за развитие и тяхното финансиране, особено в сферите на енергетиката, транспорта и телекомуникациите.

Министърът говори на петата среща за 2024 г. на управителния съвет на Арабската банка за икономическо развитие на Африка (АБИРА), съвпадаща с 50-годишнина от създаването ѝ, в присъствието на председателя на управителния съвет Фахад бин Абдула ал Досари, изпълнителния директор Сиди Оуд Тах, генералния секретар на Арабския съюз за развитие на промишления износ (АСРПИ) Абдел Монеим Махмуд и генералният директор на Алжирската агенция за насърчаване на инвестициите Омар Рекаш.

Фаид подчерта намерението на Алжир да засили арабско-африканското сътрудничество и интеграция чрез конкретни проекти, насочени към подобряването на инфраструктурата, засилването на способностите за производство и насърчаването на общото социално и икономическо развитие на Африка.

За постигане на целите „Алжир възнамерява да инвестира в проекти на развитието, особено в сферите на енергетиката, транспорта и телекомуникациите, за да се осигури стабилност и сигурност и да насърчи очакваното устойчиво развитие“, допълни той.

Министърът посочи серията проекти, по които Алжир работи, като проекта за трансахарски път, проекта за транссахарски магистрален оптичен кабел, за пътя между Тиндуф и Зурат в Мавритания, проекта за транссахарски тръбопровод, който да свърже Нигерия, Алжир и Нигер преди да достигне Европа, железопътната мрежа за южните градове, която да бъде разширена до съседните африкански държави, в допълнение към създаването на зони за свободна търговия между Алжир и посестримите ѝ държави.

Фаид припомни решението на президента на републиката Абделмаджид Тебун да предостави един милиард долара за финансиране на развитието на проекти в Африка, отразяващо „твърдата вяра на Алжир в значението на африканското сътрудничество за постигане на осезаем напредък в борбата срещу бедността и маргинализацията, подкрепата на стабилността и създаването на устойчиви икономически възможности за континента“.

Алжир също така се ангажира да подкрепя сътрудничеството в Глобалния юг, което е „връхната точка на неговата визия за развитие“, както се вижда от създаването на Алжирската агенция за международно сътрудничество за солидарност и развитие, заяви министърът.

Посочвайки петата среща на управителния съвет на АБИРА, Фаид потвърди, че изборът на Алжир да бъде домакин на срещата „напълно съвпада със значението за държавата и президента на икономическото развитие на Африка“.

Министърът също така потвърди „ангажимента на Алжир към благородните принципи и цели, за които банката беше създадена“, подчертавайки „продължаването на съвместните действия за изграждането на сътрудничество, партньорство и социално-икономически връзки между арабските и африканските държави, за да се постигне благоденствие и устойчиво развитие“.

На свой ред председателят на управителния съвет на АБИРА Фахад бин Абдула ал Досари подчерта жизненоважното значение на срещата, която представлява „решителен обрат“ в подкрепата на устойчивото развитие на континента и похвали сътрудничеството и споделената визия между банката и Алжир.

В кулоарите на срещата беше подписан меморандум за разбирателство между АБИРА и АСРПИ, целящ финансирането на второто Арабско международно изложение и конференция на малките и средни предприятия, което ще се проведе в столицата Алжир между 11 и 13 ноември тази година.

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и алжирската новинарска агенция АПС)