Начало Водещи Изтекли американски секретни документи показват подготовка на Израел за удар по Иран

Изтекли американски секретни документи показват подготовка на Израел за удар по Иран

99
Израел, ракетни удари

САЩ разследват изтичане на строго секретна разузнавателна информация за плановете на Израел за отмъщение срещу Иран.

Информацията първоначално се появи в проирански канал в социалната мрежа Telegram и е потвърдена от три анонимни източника пред CNN. Един от тях е потвърдил автентичността на документите.

Изтичането е „дълбоко обезпокоително“, каза американски служител пред CNN.

Документите с дата 15 и 16 октомври и започнаха да циркулират онлайн в петък, след като бяха публикувани акаунт, наречен „Middle East Spectator“.

Те са обозначени като строго секретни и имат грифове за сигурност,

показващи, че са предназначени да бъдат видени само от американските служби и техните съюзници от „Петте очи“ – разузнавателната общност на Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

В документите се описва подготовката, която Израел изглежда прави за удар срещу Иран.

Един от документите, който казва, че е съставен от Националната геопространствена разузнавателна агенция, казва, че плановете включват логистика на боеприпаси.

За друг документ се съобщава, че е предоставен на Агенцията за национална сигурност на САЩ и в него се очертават учения на израелските военновъздушни сили, включващи ракети въздух-земя, за които също се смята, че са подготовка за удар срещу Иран.

Американски служител заяви пред CNN, че разследването проучва кой е имал достъп до предполагаемия документ на Пентагона. Всяко подобно изтичане автоматично би предизвикало разследване от ФБР заедно с Пентагона и американските разузнавателни агенции.

ФБР отказа коментар.

Изтичането идва в изключително чувствителен момент в отношенията между САЩ и Израел и няма как да не разгневи израелците, които се готвеха да ударят Иран в отговор на ракетния обстрел на Иран на 1 октомври.

Един от документите също предполага нещо, което Израел винаги е отхвърлял да потвърди публично: че страната има ядрено оръжие.

В документа се казва, че САЩ не са видели никакви индикации, че Израел планира да използва ядрено оръжие срещу Иран.

Ако е вярно, че израелските тактически планове за отговор на атаката на Иран на 1 октомври са изтекли, това е сериозно нарушение“, каза Мик Мълрой, бивш заместник-помощник-министър на отбраната за Близкия изток и пенсиониран служител на ЦРУ.

Мълрой добави, че „бъдещата координация между САЩ и Израел също може да бъде предизвикана. Доверието е ключов компонент в отношенията и в зависимост от това как това е изтекло, това доверие може да бъде подкопано.

Съветът за национална сигурност са насочили CNN към офиса на директора на националното разузнаване и Пентагона за коментар. Пентагонът и Националната агенция за геопространствено разузнаване са отказали коментар.

Друг американски служител, останал анонимен, заявил пред тв канала, че „тези два документа са лоши, но не са ужасни. Тревогата е дали има повече.“

Не е ясно как документите са станали публични, нито дали са били хакнати

или умишлено изтекли. САЩ вече са в повишена готовност за ирански хакерски кампании – американските разузнавателни агенции заявиха през август, че Иран е хакнал документи, принадлежащи на кампанията на Доналд Тръмп.

Голямо изтичане на американско разузнаване миналата година също обтегна отношенията на САЩ със съюзници и партньори, включително Южна Корея и Украйна, след като 21-годишен военновъздушен военнослужещ от Националната гвардия публикува строго класифицирана информация в социалната медийна платформа Discord.

Един от ефектите след изтичане на тези документи може да бъде прекратяване на операция по нападение на Иран, ако такава наистина е планирала, пише сайтът Axios, който пръв публикува документите.

Според изданието високопоставен служител на американските служби е заявил, че изтичането е обезпокоително, но не вярва, че това би се отразило на израелските операционни планове спрямо Иран.

Израелски служител по сигурността пък е заявил, че израелското военно ръководство е наясно с изтичането на информация и го възприема много сериозно.