Начало Новини Сомалия получи 3000 тона хуманитарна помощ от Турция

Сомалия получи 3000 тона хуманитарна помощ от Турция

54
Сомалия получи 3000 тона хуманитарна помощ от Турция

Турски кораб, превозващ хуманитарна помощ за Сомалия, пристигна вчера в пристанище Могадишу, предаде Анадолската агенция.

Крабът, превозващ 3000 тона хуманитарна помощ, отплава на 29 септември от пристанище Мерсин в Южна Турция и беше посрещнат от високопоставени правителствени представители в Сомалия, включително вицепремиера Салах Джама, на церемония, която се състоя на пристанището. 

Турският посланик в Сомалия Алпер Акташ и представители на хуманитарни организации от Турция също присъстваха.

„Помощта включва различни видове хранителни продукти, палатки и други неща от първа необходимост, като възлиза на 3000 тона. Тази подкрепа цели да подобри съществено условията на живот на хората в нужда“, посочи сомалийската Агенция за управление на бедствията в изявление.

„Както винаги, Турция ще продължи да подава своята ръка за помощ на братския сомалийски народ“, заяви в съобщение турското посолство в Могадишу.

Турция е доставила над 60 000 тона помощ от 2016 г. на източноафриканската страна, която често страда от природни бедствия като суша, глад, наводнения и циклони. 

Турция, която е дългогодишен съюзник на Сомалия, също така инвестира в сектора на образованието, инфраструктурата и здравеопазването в страната, напомня Анадолската агенция.

Също така Могадишу е домакин на най-голямата задгранична военна база на Турция, в която се извършва обучение на Сомалийската национална армия.