Начало Новини Големи тютюневи компании ще платят 24 милиарда долара, за да сложат край...

Големи тютюневи компании ще платят 24 милиарда долара, за да сложат край на искове в Канада

34
Големи тютюневи компании ще платят 24 милиарда долара, за да сложат край на искове в Канада

„Филип Морис“ (Philip Morris), „Бритиш американ табако“ (British American Tobacco) и „Джапан табако“ (Japan Tobacco) ще платят 32,5 милиарда канадски долара (23,6 милиарда американски) обезщетение по силата на предложен от назначен от съда медиатор, за да бъдат прекратени серия искове срещу тях, предаде Ройтерс, като се позова на източник от „Филип Морис“.

Ако бъде одобрен, планът ще бъде най-мащабното извънсъдебно споразумение от този род в Америка казва Джейкъб Шели от Западния университет в Канада.

Канадските подразделения на компаниите понесоха сериозен удар през 2015 г., когато съд в Квебек разпореди, че те трябва да платят сериозни обезщетения на 100 000 бивши и настоящи пушачи. Те претендират, че още от 50-те години на 20 век компаниите са знаели, че продуктите им причиняват рак и други болести, но не са предупредили потребителите.

След обжалване съдът потвържвана първоначалното решение, по силата на което обезщетенията възлизат на около 15 милиарда канадски долара. В резултат на това и трите канадски подразделения на тютюневите гиганти искат защита от фалит. Оттогава те са в такава процедура, а съдът назначи медиатор, който да договори евентуално извънсъдебно споразумение.