Начало Свят Путин се зарече да не позволи на Украйна да се сдобие с...

Путин се зарече да не позволи на Украйна да се сдобие с ядрено оръжие

59
Владимир Путин празнува 72-ия си рожден ден в работен режим
Владимир Путин/ Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин обяви, че не планира да позволи на Украйна да развие ядрено оръжие, като изтъкна, че всяка стъпка в този посока ще бъде съпътствана от отговор от страна на Русия. Това заяви Путин по време на среща с журналисти от страните от БРИКС, преди предстоящата среща на върха на организацията в Казан следващата седмица.

Президентът на Русия коментира и наскорошните заявления на украинския лидер Володимир Зеленски за необходимостта от ядрено оръжие за защита на Украйна или за присъединяване към НАТО. Путин напомни, че през 1994 г. Украйна се ангажира да се откаже от ядрената си програма в замяна на гаранции за нейната независимост и териториална цялост от страна на Русия, САЩ и Великобритания.

В допълнение, Путин критикува САЩ за създаването на напрежение срещу Русия и Китай чрез трансфера на „опасни оръжия“. Той също изрази убеждението си, че опитите на САЩ да сдържат Китай са обречени на провал и ще навредят на икономиката и конкурентоспособността на САЩ.

В заключение, Путин подчерта важността на икономическото сътрудничество между европейския континент и Китай, като обвини Вашингтон в подтикването на свои съюзници в Азия да се ангажират в дейности, които създават допълнително напрежение.

Той завърши, като потвърди стратегическото партньорство между Русия и Китай.