Начало Новини Президентът Румен Радев пристига на официално посещение в Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев пристига на официално посещение в Босна и Херцеговина

44
Президентът Румен Радев пристига на официално посещение в Босна и Херцеговина

Държавният глава Румен Радев пристига днес на двудневно официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение, според прессъобщение на президентството. 

Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония пред сградата на Председателството на Босна и Херцеговина в Сараево.

Румен Радев ще проведе среща с тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович, сръбския представител Желка Цвиянович и хърватския представител Желко Комшич, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция. 

В Сараево държавният глава ще се срещне също така с членове на колегията на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, с председателстващата Съвета на министрите на страната Боряна Крищо, както и с върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмид.

По време на официалното си посещение президентът Радев ще посети военната база „Бутмир“, в която са базирани и българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Българският държавен глава ще се срещне с главнокомандващия силите на ЕУФОР (EUFOR) генерал-лейтенант Ласло Щиц.  

България и Босна и Херцеговина установяват дипломатически отношения през 1996 г., като България е първата страна, признала независимостта на Босна през 1992 г.

Последната среща на държавния глава с представители на Босна и Херцеговина е на 12 април 2023 г., когато босненският министър на външните работи Елмедин Конакович е на официално посещение в София по покана на тогавашния министър на външните работи Николай Милков. В рамките на посещението са проведени срещи с държавния глава Румен Радев и с тогавашния министър-председател Гълъб Донев.

Първото официално посещение на български правителствен ръководител в Босна и Херцеговина е през 2017 г. Тогава министър-председателят на България Бойко Борисов се среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на парламента, както и с члена на тричленното Председателство Бакир Изетбегович.