Начало Свят Колумб е бил евреин, твърдят испански учени

Колумб е бил евреин, твърдят испански учени

39
Христофор Колумб
Снимка: БТА

Изследователят от петнадесети век Христофор Колумб е бил сефарадски евреин от Западна Европа, според испански учени. Те са използвали анализ на ДНК, за да разкрият произхода на мореплавателя, който е ръководил експедиции от Испания към Америка след 1490 г.

Дълго време се спореше за истинския произход и гроб на Колумб, като много историци не приемаха, че той е от Генуа, Италия. Теориите за еврейски, гърцки, испански или друг произход на Колумб също бяха разглеждани.

След 22-годишно изследване испански учени под ръководството на криминалиста Мигел Лоренте извършили анализ на останки, погребани в катедралата на Севиля, където се изпитва възможността Колумб да е погребан. Резултатите бяха публикувани в документален филм на испанската национална телевизия TVE.

Според Лоренте, ДНК анализът показал, че както Колумб, така и неговият син Ернандо имат еврейски произход. Преди католическите монарси да изгонят евреите от Испания, около 300 000 евреи са живели там, като много от тях са напуснали страната.

Изследването на произхода на Колумб беше усложнено от голямото количество данни и различните теории. Въпреки това, учените смятат, че резултатът е практически безспорен.

Смъртта на Колумб е настъпила в Испания през 1506 г., но той е желал да бъде погребан на остров Испаньола, който днес е разделен между Доминиканската република и Хаити. Неговите останки са преместени няколко пъти преди да бъдат положени в Севиля, Испания през 1898 г.