Начало България „Медиана“: „Възраждане“ втори в новия парламент, ДПС-Доган води пред ДПС-Пеевски

„Медиана“: „Възраждане“ втори в новия парламент, ДПС-Доган води пред ДПС-Пеевски

69
Проучване на "Медиана"
Снимка: „Медиана“

Актуално проучване показва, че в случай на избори днес, ГЕРБ-СДС биха получили 24.5% от гласовете, последвани от „Възраждане“ със 13.7%, ПП-ДБ с 12.1%, БСП – Обединена Левица с 8.8%, АПС на Доган с 8.7%, ИТН с 7.0%, и ДПС – Ново начало на Пеевски с 5.0%.

Изследването се проведе в периода 8 – 13 октомври 2024 година с участието на 978 души на възраст над 18 години и е репрезентативно за цялото пълнолетно население на страната.

Проведеното проучване е инициатива на агенцията и е финансирано със собствени средства.

Според предварителните резултати за предстоящите избори, „Синя България“ се очаква да получи 3%, а МЕЧ – 2.4% от гласовете, съобщават от БНР.

Интересен факт е, че 11.4% от избирателите са изразили готовността си да гласуват „Не подкрепям никого“, което прави битката за второто място на изборите особено интригуваща.

Социолозите от „Медиана“ коментират, че въпреки ниската избирателна активност, вероятността за формиране на трипартийно мнозинство за съставяне на правителство е голяма.

„Интересното ще е не толкова създаването на мнозинство, колкото неговата стабилност и легитимност пред огромната част от негласуващите избиратели“, допълват от агенцията.

Резултатите от изследването показват, че има около 360 000 избиратели, които все още не са решили за кого да гласуват на предстоящите избори на 27 октомври.

„За сега не се набляга ясен фокус, към който да се насочат тези избиратели“, посочва проучването.