Начало Новини КНА: Кипърският президент и кралят на Йордания обсъждат в Пафос ситуацията в...

КНА: Кипърският президент и кралят на Йордания обсъждат в Пафос ситуацията в региона

39
КНА: Кипърският президент и кралят на Йордания обсъждат в Пафос ситуацията в региона

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис и кралят на Йордания Абдула Втори обсъдиха днес ситуацията в Близкия изток, както и инициативи за деескалация на кризата по време на среща в кулоарите на срещата на върха MEД9  (на деветте средиземноморски държави – членки на Европейския съюз, MED9 – бел. ред.), която се провежда в крайбрежния град Пафос, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В писмено изявление правителственият говорител Константинос Летимбиотис съобщава, че по време на срещата президентът Христодулидис и кралят на Йордания са обсъдили подробно ситуацията в региона, както и по-нататъшни инициативи, които двете страни могат да предприемат заедно за деескалация на кризата.

Те потвърдиха отличните отношения между Кипър и Йордания и необходимостта от по-тясно сътрудничество между Европейския съюз и Йордания.

Кралят на Йордания участва в срещата на върха MEД9 по покана на президента Христодулидис. Президентът Христодулидис похвали ролята, която Йордания играе в региона, и се позова на съвместната кипърско-йорданска инициатива за създаване на регионален център за гасене на горски пожари, разположен в Кипър с постоянно наличие на летателни апарати, нещо, което – ако бъде осъществено – не само ще действа като катализатор за справяне с кризите в региона, но и ще бъде ясно доказателство за регионалното сътрудничество и неговата перспектива за целия регион.

Двамата лидери, отбелязва в писменото си изявление Летимбиотис, „подчертаха голямото значение на присъствието на Йордания на срещата на върха, особено в този критичен момент за нашия по-широк регион, и изразиха надежда за конкретни и осезаеми действия, които могат да бъдат предприети съвместно“.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)