Начало Новини Правителството на Португалия представи проектобюджет за 2025 г. с данъчни облекчения за...

Правителството на Португалия представи проектобюджет за 2025 г. с данъчни облекчения за младите хора

49
Правителството на Португалия представи проектобюджет за 2025 г. с данъчни облекчения за младите хора

Дясноцентристкото правителство на Португалия днес представи своя първи проектобюджет, предаде Ройтерс. 

Кабинетът в Лисабон предвижда ръст на португалската икономика с 2,1 на сто през 2025 г. при очаквано нарастване с 1,8 на сто през 2024 година.

В проектобюджета за идната година е заложен бюджетен излишък в размер на 0,3 на сто от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП) на Португалия, докато през настоящата година се предвижда излишъкът да е в размер на 0,4 на сто от БВП. 

Проектобюджетът вече е внесен за разглеждане в парламента на страната от португалския финансов министър Жоаким Миранда Сарменто, посочва Ройтерс.

Предвижда се младите хора, на възраст под 35 години, които печелят до 28 000 евро годишно, да бъдат изцяло освободени от данъци върху доходите си през първите 12 месеца, откакто са започнали работа. Данъчното облекчение намалява до 25 на сто в зависимост от броя на годините, през които младите хора са били наети на работа.

Мярката цели да бъде ограничена трудовата миграция на младежите, които масово напускат Португалия, за да работят в други страни, посочват политически наблюдатели.