Начало България Читалището във великотърновското село Ресен ще отбележи няколко важни годишнини с концерт

Читалището във великотърновското село Ресен ще отбележи няколко важни годишнини с концерт

39
Читалището във великотърновското село Ресен ще отбележи няколко важни годишнини с концерт

Читалище „Народна просвета 1874“  във великотърновското село Ресен ще отбележи няколко важни годишнини с концерт, каза за БТА секретарят и библиотекар в читалището Венета Попова. Тя покани всички жители и гости на населеното място да присъстват на тържественото събитие, което ще се проведе на 1 ноември от 18:00 ч. в салона на културната институция. На него се очаква да се съберат бивши и настоящи председатели и секретари, самодейци ,читалищни членове и  деятели,спомоществователи и дарители на читалището.

Венета Попова посочи, че организатори на проявата са Кметство Ресен и читалищното настоятелство. С това събитие ще бъдат отпразнувани 150-годишния юбилей на читалището, 50 години музейна сбирка към него, 50 години Група за изворен фолклор „Зелен бръшлян“ и 25 години Детска фолклорна група “ Ресненче“.

В празничната програма ще вземат участие местни самодейни състави. На сцената ще се изявят: Група за изворен фолклор „Зелен бръшлян“, Детска фолклорна група „Ресненче“, Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак“, Детска фолклорна формация „Япраче“, Клуб за автентичен танцов фолклор „Тропанка“. Специален гост ще е народната певица Ана Борисова.

БТА припомня, че през лятото настоятелството на читалище „Народна просвета 1874“ обяви началото на дарителска кампания под надслов „Да запазим миналото, да спасим настоящето, за да го има бъдещето“, по повод 150-ия му юбилей. Всички събрани чрез нея средства ще се използват за извършването на належащи ремонтни дейности по сградата. Идеята е да бъде подобрена инфраструктурата, да се подмени старата сценична завеса с нова, да се ремонтират входните стъпала на източното и западното стълбище. Също така трябва да се спрат течовете на покрива, които могат да доведат до по-големи проблеми, както и да се направят други частични ремонти.

Дарения могат да бъдат направени както чрез банков превод по откритата за целта сметка, така и на място в читалището в Ресен – с договор и протокол за дарение или в кутията за дарение.