Начало Новини Анализ "Търговската интеграция и изборът на образование в България“ на Съвета за...

Анализ "Търговската интеграция и изборът на образование в България“ на Съвета за икономически анализи ще бъде представен днес

39
Анализ "Търговската интеграция и изборът на образование в България“ на Съвета за икономически анализи ще бъде представен днес

Анализ на тема „Търговската интеграция и изборът на образование в България“ на Съвета за икономически анализи (СИА) ще бъде представен днес в Гранитната зала на Министерския съвет от 11:00 часа.  
Анализът изследва дали и до каква степен изборът на средно образование се влияе от промени в местния пазар на труда, породени от изменения в износа на стоки. Негови автори са членовете на СИА Теодора Цанкова и Йото В. Йотов. Това е четвърти анализ на СИА за настоящата година.

Търговската интеграция на България се увеличава значително след присъединяването ни към ЕС. В същото време много работодатели в сектори, свързани с износа на стоки, изтъкват липсата на образована работна ръка като основен проблем. През последните две десетилетия броят на учениците в средното образование значително е намалял, като този спад е особено изразен в професионални направления, които могат да бъдат свързани с експортни отрасли, отбелязват авторите на изследването. 

Те посочват, че недостигът на квалифицирани кадри е едно от основните предизвикателства пред работодателите в България. Цитират се данни от последното проучване на Световната банка, според което недостатъчно образованата работна сила е най-голямата пречка за 22 процента от фирмите в страната. Проблемът е по-сериозен в промишлеността, където този дял е 33 процента. За да се реши този проблем, бъдещите политики в областта на образованието трябва да подсигурят възможности за обучение в професиите и отраслите, в които този недостиг е най-силно изразен, пише в анализа.

Целта на анализа е да изследва как броят ученици в средното образование реагира на промени в търсенето на местния трудов пазар, породени от променящите се тенденции в българския износ на стоки. Разглежда се дали тези промени влияят върху избора на вид образование – общообразователно или професионално обучение, като в изследването не се установява такава взаимовръзка. Анализът разглежда още как експортната дейност влияе върху избора на направление в рамките на професионалното обучение, като авторите установяват, че увеличението на износа в отраслите, свързани с конкретно професионално направление, води до увеличение на броя ученици в това направление. Това обуславя по-добро съответствие между образованието и нуждите на местните работодатели и същевременно показва, че политики, целящи да привлекат повече ученици към определени професионални направления, могат да бъдат много ефективни, се посочва в анализа.