Начало България Георги Милков впечатли смолянчани с разказа си за първата българка с корени...

Георги Милков впечатли смолянчани с разказа си за първата българка с корени от Родопите, омъжила се за японец

69
Георги Милков впечатли смолянчани с разказа си за първата българка с корени от Родопите, омъжила се за японец

Журналистът Георги Милков представи първата си книга „Истории от ръчния багаж“ пред смолянчани. Тази вечер той беше гост на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“, където впечатли публиката не само с преживяванията си в Близкия изток, но и с историята на първата българска, която е с корени от Родопите, омъжила се за японец.

Милков прочете краткия си разказа за срещата в Пловдив през 1942 г. между Анастасия Макрелова и Йошинори – военен кореспондент на японския вестник „Асахи” в Рим, и последващата среща с техния син Акира Маеда в Токио, който има роднини в Смолян.

„Тази история съм я чувал в различни варианти, писани са разкази в много варианти, има и опера. Радвам се, че успях да се видя с Акира Маеда и тази негова любов към България по много начини се вплита в цялата история. Тя е една човешка история, с изтънчена романтика за връзките между Япония и България“, каза Милков. Той добави, че през годините се е питал къде е „заровено“ обяснението за това толкова непропорционално развитие и възприемане на два толкова различни народа, защото японците живеят с убедеността, че България е страната на столетниците и смятат, че ние живеем в една вълшебна страна, прекрасна природа, страната на киселото мляко и розите. „И правейки интервю с първия и последен в тази стогодишна история на отношенията между Япония и България, покойния премиер Шиндзо Абе, той ми цитира един разказ на японски писател – „Есен в София“. И всичко това го свързвам с любовната история, започнала в Пловдив“, добави Георги Милков.

Една от причините Георги Милков да е в Смолян е големият интерес от страна на нашите читатели към първата му книга, която излезе от печат през 2023 г., в която той споделя невероятни истории от своите пътувания и приключения от различни точки на света, каза при откриване на срещата директорът на библиотеката Милка Матева. Модератор беше председателят на читателския клуб на библиотеката Кирил Асенов. Той посочи, че интересът към разказите на Милков е само малък пример за това, което желаят да направят с читателския клуб, и идеите са да продължат поканите и срещите с интересни гости.

Историите за личния страх на Георги Милков не присъстват в книгата, но Афганистан е едно от местата, където авторът е изпитал страх неведнъж, стана ясно по време на срещата. Пред смолянската публика той разказа за първия си по-сериозен материал за вестник „24 часа“, който от голям репортаж излиза накрая текст под снимка. Разказа за първите си години в медията, като журналист в отдел „Политика“, после в отдел „Оживление“ и за пътуването си в Ирак с отец Георги Гелеменов и двойник на Саддам Хюсеин – мъж на име Любо, от Варна, моряк по професия.

Георги Милков отговаряше на всеки въпрос на публиката, която остана до последно с интерес към преживяванията на автора.