Начало България Главчев: Вземаме мерки да не се изкривява вотът с хартиени бюлетини и...

Главчев: Вземаме мерки да не се изкривява вотът с хартиени бюлетини и да няма манипулации на машините

29
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Ние се стремим да подобрим организацията на предстоящите избори, за да гарантираме честността на вота и да предотвратим злоупотреби както с хартия, така и с машини. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на днешното заседание на правителството относно изборната организация за предстоящите парламентарни избори на 27-и октомври.

„Нашата основна цел е да осигурим провеждането на честни, свободни и прозрачни избори. Според текущото законодателство изборите могат да се проведат по два начина – с хартия и с машини. Нашите усилия, както на служебното правителство, така и на министрите, които работят директно по изборите, са насочени към това да се проведат по същия начин, както последните. Тогава не бяха открити никакви нарушения“, посочи Димитър Главчев.

„Излизането за т.нар. „театрална афера“ е актуално, но ние не допускаме тя да се обърне в безкрайна история. Очаквам по-ефикасни действия от Министерството на културата, за да се идентифицират виновниците и да носят наказанията си, защото е напълно неприемливо театралната общност и хиляди творци в областта на културата да бъдат обвинявани за нещо, което не са извършили“, заяви служебният премиер.

„Получих стотици обаждания относно този проблем. Възложих на главния инспектор на Министерството на културата да извърши проверка“, добави министър-председателят.

Главчев подчерта, че преградното съоръжение на българо-турската граница не е поставено под въпрос.

„На срещата на КСНС се повдигна въпросът, че около 100 км от преградното съоръжение на българо-турската граница липсват. Затова ние – заедно с министърите Запрянов, Илков, шефа на Граничната полиция и шефа на отбраната през понеделник прелетяхме с хеликоптер над съоръжението и след това извършихме проверка по земя. Стана ясно, че цялата ограда е на мястото си. В случай на компрометирани участъци, те се възстановяват в рамките на 24 часа. Така че по отношение на преградното съоръжение можем да бъдем уверени, че то е на мястото си по цялото протежение на българо-турската граница. Има един малък изключител на река Тунджа, но там липсват само 50 метра, които се компенсират с патрулиране.“

Според премиера мигрантският натиск към страната намалява с 71% спрямо 2023 г.

„С оглед на положението в Близкия изток и потенциалния мигрантски натиск, трябва да се вземат допълнителни мерки, свързани по-скоро с увеличаването на видеонаблюдението. Ако се увеличи мигрантският натиск, трябва да увеличим и броя на патрулите и транспортните средства. Досега Граничната полиция заедно с МО и съвместно с турския си партньор се справят добре с мигрантския натиск. Той е намалял с 71% благодарение на общите усилия спрямо 2023 г. Има призиви от КСНС да се увеличат разходите за националната сигурност, но увеличаването в един сектор означава намаляване в друг. Ние трябва да направим балансирания избор при представянето на бюджета и политиците трябва да определят кое е най-важно, за да се приоритизира на определени мерки за сигурност.“