Начало България В Плевен започна Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова"

В Плевен започна Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова"

24
В Плевен започна Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова"

В Плевен тази вечер започна Международният музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“. 

За 32-и път Плевен се превръща в столица на музикалното изкуство с над 600 участници, с повече от 60 лауреати от престижни конкурси от Европа и цял свят. За първи път Лауреатски дни „Катя Попова“ са с по-голям мащаб, имайки предвид продължителността на фестивала и броя на участниците, което за нас е чест, каза при откриване на фестивала заместник-кметът с ресор „Хуманитарни дейности“ в Община Плевен Елина Димитрова.

Тя подчерта, че реализацията на фестивала е в резултат от общите усилия и партньорство на Министерството на културата, Община Плевен и Плевенска филхармония. 

„Община Плевен винаги ще подкрепя събития, които просвещават и възпитават младите хора, позволяват на гражданите и гостите на Плевен да се докоснат до магията на класическата музика, до операта и балета“, допълни Димитрова. 

Директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски каза, че тази година фестивалът е с продължителност 18 дни, в които ще се състоят 13 музикални събития. Той припомни, че участниците в първите в издания на фестивала, сред които Георги Бадев, Антон Диков, Николай Евров, Петко Радев, Веселин Парашкевов, Емил Камиларов, Катя Попова, Любомир Бодуров, Асен Селимски и други, са стълбовете на музикалната култура в България. 

Първият концерт тази вечер в зала „Катя Попова“ е “Рахманинов & Моцарт” с участието на Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен, с диригент Анелия Дечева и солисти. За първи път във фестивала се представя лауреат – носител на първа награда от Международния конкурс „Чайковски“. Това е руският пианист Сергей Давидченко, който е само на 19 години. Солисти в концерта са още Марина Шахдинарова – сопран, Весела Янева – мецосопран, Рейналдо Дроз – тенор, и Виктор Кръстанов – бас. Диригент е Пьотр Яворски от Полша, който е носител на първа награда от конкурса „Карл Остерайхер“. Този концерт ще бъде изнесен и в зала „България“ в София утре вечер.

Музикалният фестивал ще продължи до 25 октомври.