Начало Новини Археолози от Русе и Букурещ ще проучват заедно наследството на северните траки...

Археолози от Русе и Букурещ ще проучват заедно наследството на северните траки в региона

44
Археолози от Русе и Букурещ ще проучват заедно наследството на северните траки в региона

Съвместна работна група от археолози и изследователи, която да проучва наследството на северните траки в региона, ще бъде създадена между Румънския институт по археология „Василе Първан“ в Букурещ и Регионалния исторически музей в Русе. Това съобщи уредникът в културния институт в крайдунавския град Катерина Илиева. 

Тя добави, че това са част от съвместните дейности и възможностите за сътрудничество, които са обсъдени по време на днешната среща между старши изследователят проф. Валериу Сърбу от Румънския институт по археология „Василе Първан“ в Букурещ и директора на музея в Русе проф. д-р Николай Ненов. 

Основната тема на разговора е била идеята да се популяризират резултатите от изследванията и проучванията в областта на тракологията в Румъния и България. Планирани са научни събития, специализирани публикации, изложби и културни събития. Основен акцент е поставен върху изследвания, свързани със северните траки от този район, които са населявали територията на двете съвременни държави в периода между четвърти век пр. Хр. и първи век сл. Хр. Отчетено е, че те притежават общи характеристики в своята културно-археологическа и социално-политическа еволюция. 

Във връзка с планираните дейности по създаване на съвместна работна група от археолози и изследователи от двете страни, се предвижда организиране на колоквиум на всеки две години, както и работа по трансгранични проекти за проучване и опазване на археологическото наследство.