Начало Водещи Григор Димитров с нова победа в Шанхай

Григор Димитров с нова победа в Шанхай

44
Григор Димитров
Снимка: БТА

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Шанхай с награден фонд от 10,3 милиона долара.

В среща от третия кръг българинът, който е поставен под номер 9 в основната схема, се наложи над австралиеца Алексей Попирин със 7:6(5), 6:2 за час и 29 минути.

За 33-годишния Димитров това е трето класиране за четвъртия кръг в надпреварата в китайския град, като предишните две дойдоха в последните му две участия. През 2023 година той игра полуфинал, а през 2017 година се класира за четвъртфиналите.

Първата ракета на България се справи с 13-те аса на австралиеца в мача, като му позволи да вземе само една точка от разиграни 35 на негов първи сервис. Димитров получи солидна помощ и от огромния брой непредизвикани грешки на съперника си, които бяха общо 32 в срещата.

Първият сет на мача бе напълно равностоен и нищо не предвещаваше убедителния успех на българина във втория. В първата част и двамата тенисисти взимаха подаванията си сравнително лесно, като единственият брейкбол бе на сметката на Димитров в 12-ия гейм, но Попирин успя да се защити.

В тайбрека Димитров реализира минипробив за 2:0 точки и това му бе напълно достатъчно, за да го спечели със 7:5.

Успехът определено окрили българина и той спечели първите четири гейма във втория сет, като реализира 14 последователни точки.

Попирин, който преди броени седмици нанесе шокираща загуба на сърбина Новак Джокович на Откритото първенство на САЩ, трябваше да спасява брейкбол и в петия гейм, за да запише резултат на електронното табло. Това обаче бе малка утеха за него и той нямаше никакви шансове срещу играещия отлично българин.

В следващия кръг Григор Димитров ще играе с чеха Якуб Меншик, номер 65 в света. По-рано през деня Меншик се наложи с 6:1, 6:7(5), 6:2 над представителя на Казахстан Александър Шевченко. До момента двамата имат една среща помежду си, като тя бе на турнира „Мастърс“ в Мадрид през пролетта на тази година. Тогава успехът бе за 19-годишния Меншик в три сета.

Още спортни новини – четете тук