Начало Новини Румъния ще закупи радарни системи за въздушно наблюдение "Сентинел" от САЩ

Румъния ще закупи радарни системи за въздушно наблюдение "Сентинел" от САЩ

34
Румъния ще закупи радарни системи за въздушно наблюдение "Сентинел" от САЩ

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на радарни системи за въздушно наблюдение „Сентинел“ (Sentinel) на Румъния, съобщи снощи посолството на САЩ в Букурещ.

„Правителството на Румъния отправи искане за закупуване на до четири радарни системи AN/MPQ-64F1 „Сентинел“, се посочва в съобщението на интернет страницата на посолството, като се отбелязва, че „Сентинел“ открива широка гама от обекти във въздуха и значително ще подобри способността на Румъния да възпира и да се защитава срещу потенциални заплахи.

Закупуването на първите две системи с първоначална обща стойност от около 90 милиона долара ще бъде финансирано предимно с грантове от Фонда за чуждестранно военно финансиране (FMF) на Държавния департамент на САЩ.

Посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек посочи, че тези радарни системи значително ще увеличат възможностите за ранно предупреждение „за потенциални заплахи за румънските градове и критичната инфраструктура, а също ще защитят по-добре територията и гражданите на Румъния“.