Начало Свят Навършва се една година от безпрецедентната атака на „Хамас“ срещу Израел

Навършва се една година от безпрецедентната атака на „Хамас“ срещу Израел

49
Една година от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие
Снимка: БТА

На този ден Израел посреща годишнина от последното нападение от „Хамас“ върху своята земя на 7 октомври. Този инцидент доведе до война в Газа и Ливан срещу „Хизбула“.

Броят на загиналите при този инцидент достигна до 1205 души, повечето от които бяха цивилни, показва преброяването на АФП, базирано на официални израелски данни. Това включва и заложниците, които бяха убити или загинали в плен в Газа.

Семействата на заложниците, които все още се държат в плен в Газа, планират протест за тяхното освобождаване. Общо 251 заложници бяха взети в Газа. През следващата година над 100 от тях бяха върнати по време на краткото примирие, но 97 от тях останаха в ръцете на „Хамас“, като 33 от тях бяха обявени за мъртви.

Световните лидери се опитаха да спрат разпространението на конфликта и отправиха призиви за намаляване на напрежението в Близкия изток, цел, която досега не е постигната.

Израел започна офанзива срещу „Хамас“ в Газа, но вниманието на света беше фокусирано върху хуманитарната ситуация в района. Според данни на контролираното от „Хамас“ здравно министерство, палестинските жертви в анклава превишиха 41 000 през годината.

Израел настояваше, че ще унищожи групировката и ще освободи заложниците. Много от командирите на групировката бяха убити, включително лидерът Исмаил Хания.

С експлозии на пейджъри и ръчни радиопредаватели беше нанесен сериозен удар по членовете на ливанското движение „Хизбула“. Убит беше и лидерът на движението Хасан Насрала.

За първата годишнина от най-смъртоносния ден в историята на Израел от 1948 г., държавният глава Ицхак Херцог ще председателства в церемония в Сдерот, един от най-засегнатите градове, каза АФП.

Днес се провеждат други събития в Израел, включително възпоменание в кибуца Рейм, мястото на музикалния фестивал „Нова“, където бойци на „Хамас“ убиха над 370 души, както и митинг в кибуца Бери, където на 7 октомври 2023 г. загинаха над 100 души.

Тази вечер в Централната Синагога в София ще се проведе възпоменателна церемония по повод годишнината от събитието.

Източници: БТА, БНР, БНТ

Още международни новини – четете тук