Начало Водещи „Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Ах, този цирк!

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Ах, този цирк!

59
Тошко Йорданов и Пеевски

Известният американски филм „Ах, този джаз!” вече се сдоби с втора серия, тя е българска, назовава се „Ах, този цирк!” и се оказа изключително касова, тъй като бе гледана от цял милион зрители по мрежи и ефири.

Продуцент ѝ бе 50-то Народно събрание, което на последното си заседание миналата седмица я представи в пълния ѝ блясък и в цялото ѝ времетраене – от 9 сутринта до 12 в полунощ!

Серията е многопланова – представлява смес от селска вечеринка, протестно шествие и танц в чалготека. Включва също сцени от жанра трилър – блокиране на трибуната (от партиите „Възраждане” и „Има такъв народ”), техники от борбите сумо и таекуондо, а също късане на мрежови кабели, трошене на микрофони, гасене на тока, съпроводено с мобифонни илюминации и среднощни пламенни изпълнения на националния химн.

Навярно актьорите са гледали подобни екшъни в депутатствата на Джибути и Мианмар (да не говорим за тези в Южна Корея) и са си рекли че не бива да изостават от световните тенденции – и ето че сътвориха великолепна продукция.

Която заслужава „Оскар” за чуждоезиков филм.

На въпросното финално заседание трябваше да бъдат разгледани 13 точки, но цялото време премина в заяждания, ругатни и борби от смесените бойни изкуства, в резултат на което бяха разгледани ни повече, ни по-малко … 3 точки.

А е изчислено че 1 час парламентарно време струва доста пари и е с равностойността на 29 763 лв. В случая – и за над 10 часа – бяха залудо похарчени 327 393 лв., което е равно на месечния бюджет на 10 детски градини.

Оказва се че родното НС е единствената в света водеща институция при която не се предвиждат сериозни санкции за непристойност.

Но нека бъдем честни – парламентът не е лишен от регулации, работи на основата на подробен правилник. И логичното питане тук е – има ли в него мерки срещу хулиганизмите?

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Разбира се че има, наричат се „забележки”…, ала има и представители на българска „Хизбула” – копейкинци и цончовци, балабановци и тошковци, които са се изпедепцали в провокациите и кажи-речи на всяко заседание „инкасират” забележки.

Ала какво от това? Лошото е, че правилникът не предвижда „кумулативност” на санкциите, не ги натрупва в по-високо наказание. А ще бъде много по-ефикасно, ако занапред те бъдат „монетизирани” – сиреч ако включват и парични глоби.

Знаем че нашенецът се озаптява само по един начин – като му бръкнеш в джоба. В случая с БГ депутатина хашлак удари го с едни 500 лева по главата и ще видиш как утре ще ти стои мирно като шофьор пред катаджия!

А защо да не си представим и друго – че въпросните над 300 000 лева залудо похарчени часове са прехвърлени за осребряване върху самите депутати – това щеше да бъде справедлива реакция, и обществото ни щеше да я аплодира.

Да се надяваме че бъдещото НС и неговото председателство ще въведат предложения тук „монетаризъм”, като добавят в правилника късичко изреченийце за парична санкцийка.

Но тъй като при нас всяка иновация заработва бавно и тегаво, ще се май наложи да почакаме и тази. Тя, разбира се, няма да бъде в интерес на депутатите – надали ще се самонакажат с подобно харакири.

Но нека все пак се надяваме – а дотогава да сме сигурни че парламентът ще ни предлага нови серии с циркове. Ще продължим да ги зяпаме, но за целта ще трябва да се запасим с повечко мезенца за пред телевизора – ядчици, пуканки, бирички. И нервички…