Начало България С богата програма Стара Загора ще отбележи днес празника на града

С богата програма Стара Загора ще отбележи днес празника на града

39
С богата програма Стара Загора ще отбележи днес празника на града

С богата програма Стара Загора ще отбележи днес Деня на града. Информация за празничните събития е публикувана на сайта на общинската администрация.

Програмата в днешния празничен ден ще започне в 8:40 ч. с отслужване на молебен от Старозагорския митрополит Киприан в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“.

В 9:00 ч. ще започне тържествената сесия на Общинския съвет в града. По време на заседанието ще бъдат отличени носителите на отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2024 година. Тази година проф. Николай Михайлов и математикът Любомир Любенов бяха избрани за почетни граждани на септемврийската сесия на съвета.

Празничният ден ще продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и пред символичния камък за възстановяването на Стара Загора от 10:00 часа. Половин час по-късно ще започне ритуалът за издигане на националното знаме на Република България на площада пред Общината. По време на церемонията ще бъде предаден символичният ключ на града на тазгодишния „кмет на Млада Загора“.

В зала „Байер“ по-късно през деня ще бъде открита традиционната изложба на старозагорските художници „Есенен салон“.

Кулминацията на проявите е вечерта с концерт пред Община Стара Загора с участието на трио „Вива“ и група Б. Т. Р.  

Пред днешния ден жителите и гостите на Стара Загора могат да се върнат назад във времето, като разгледат над 300 ретро автомобила, а дори и да се повозят на ретро тролей. Желаещите могат да вземат участие и в последния за годината безплатен градски тур, представящ историята на старозагорските паркове.