Начало Новини ООН потвърди, че неформална среща между генералния секретар Антониу Гутериш и лидерите...

ООН потвърди, че неформална среща между генералния секретар Антониу Гутериш и лидерите двете общности в Кипър ще се състои на 15 октомври

39
КНА: Кипърската делегация се събира за Параолимпийските игри 2024 в Париж

Лидерите на кипърските гърци и кипърските турци Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще имат неформална вечеря на 15 октомври в Ню Йорк в присъствието на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи вчера говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик, предаде агенция КНА.

„Датата е 15 октомври. Разбира се, ние ще споделим повече информация с вас, когато я получим, но неофициалната вечеря в момента се планира за 15 октомври“, посочи Дюжарик в отговор на въпрос на кипърската национална информационна агенция. 

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ присъединяването на Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова едностранно е обявена Севернокипърска турска република (СКТР), която е призната единствено от Анкара.

Водените от ООН мирни преговори засега са неуспешни. Последният кръг от преговори през юли 2017 г. в швейцарския курорт Кран-Монтана завърши също безрезултатно. Турция настоява за решение на кипърския въпрос чрез две държави, докато Република Кипър и Гърция остават на позицията за федеративно решение.