Начало Водещи Настимир Ананиев само за ДЕБАТИ: Никой не отрича, че ще има нова...

Настимир Ананиев само за ДЕБАТИ: Никой не отрича, че ще има нова сглобка. Тече пазарлък как би изглеждала тя

54
Настимир Ананиев
На снимката: Настимир Ананиев

Явно никой не отрича, че ще има нова сглобка. Аз не чувам такава заявка, а всъщност в момента тече някакъв вид пазарлък как би изглеждала тя – с какъв премиер, с какви министри, ще бъдат ли политически лица, няма ли да бъдат. Което, от една страна, просто трябва да бъде потвърдено – значи ли, че ще има правителство?

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ Настимир Ананиев – бивш депутат от коалицията ПП-ДБ и лидер на партия „Волт“, която по-късно беше изключена от коалицията.

Според Ананиев ДБ са казали „Да“ за бъдещото правителство, докато при ПП това още не е факт.

Може ли да се окаже, че след изборите ще има едно разделяне между “Демократична България” и “Продължаваме промяната”? Защото аз виждам стъпки в тази посока и всъщност може да се окаже, че ГЕРБ ще заяви, че иска да прави правителство на малцинството само с “Демократична България”, обясни той и допълни, че и двете формации в ДБ са част от ЕНП, които пък са европейското семейство на ГЕРБ.

Според Ананиев може да се окаже, че ГЕРБ ще предложат правителство на малцинството с ДБ, което ще очаква подкрепа от всички партии с евроатлантическа насоченост.

„Няма как ПП да не подкрепи такива теми. За други интереси и законопроекти Борисов ще си търси други мнозинства. Ние сме виждали това през годините, той го владее това много добре и е силен в тази посока“, допълни Ананиев.

По думите му, за да има кабинет, той ще бъде облечен в по-широка коалиция, за да може да бъде “продаден” на гражданското общество.

„Но аз препоръчвам на колегите от ПП да не се фокусират върху името на премиера. Важно е, разбира се, кой е премиер, но, тъй като от ПП два пъти имаха премиери – и г-н Петков, и акад. Денков и видяхме, особено при акад. Денков, че след като беше гласуван кабинетът той не успя да смени Калин Стоянов“, припомни Настимир Ананиев.

Той смята, че ПП-ДБ трябва категорично да заявят, че ако не бъдат първа политическа сила, трябва да заявят, че ще бъдат градивна опозиция в следващото Народно събрание.

Цялото интервю с Настимир Ананиев четете утре.