Начало Новини Аякс измъкна точка при гостуването си на Славия Прага с човек по-малко,...

Аякс измъкна точка при гостуването си на Славия Прага с човек по-малко, Тотнъм, Хофенхайм и Лацио взеха домакински победи в Лига Европа

29
Аякс измъкна точка при гостуването си на Славия Прага с човек по-малко, Тотнъм, Хофенхайм и Лацио взеха домакински победи в Лига Европа

Четирикратният шампион на Европа Аякс стигна до равенство 1:1 при гостуването си на чешкия Славия Прага, въпреки че игра с човек по-малко след 75-ата минута в среща от втория кръг на основната фаза на турнира Лига Европа.

Нидерландският гранд откри резултата в 18-ата минута, когато точен от дузпа бе Бранко ван ден Бомен. 

Домакините не успяха да покажат нищо интересно в предни позиции през първото полувреме, но през второто имаха пълен контрол над играта и закономерно изравниха в 67-мата минута чрез Томаш Хори.

Осе минути след това дойде и червеният картон за Юри Бас, който остави Аякс с десет души на терена. Въпреки това гостите издържаха и не допуснаха второ попадение в мрежата си.

След равенството и Славия Прага, който победи в първия кръг Лудогорец, и Аякс имат по 4 точки.

В челото на класирането с максималните 6 точки след първите два кръга пък се утвърдиха два от бъдещите съперници на българския шампион – Лацио и Андерлехт.

Лацио спечели лесно с 4:1 срещу Ница като домакин. Аржентинецът Тати Кастеянос вкара два гола за победителите – в 35-ата и в 53-тата минута, а по веднъж се разписаха испанският ветаран Педро, който откри в 20-ата минута, и Матиа Дзакани, който оформи крайния резултат от дузпа в 67-мата минута. 

За Ница почетният гол бе дело на Жереми Бога точно преди почивката.

В испанския град Сан Себастиан белгийският Андерлехт поднесе една от изненадите на вечерта с успеха си с 2:1 над местния Реал Сосиедад.

Домакините поведоха още в петата минута чрез Пабло Марин, който се възползва от грешка в отбраната на Андерлехт. 

Гостите обаче не се притесниха от ранния гол и още през първото полувреме направиха обрат. В 28-мата минута аржентинецът Луис Васкес изравни, а Андерлехт направи пълен обрат в 39-ата минута, когато халфът Тео Леони реализира зрелищно попадение с удар от воле от границата на наказателното поле.

През второто полувреме Андерлехт отново бе по-добрият отбор, но гостите направиха няколко сериозни пропуска, които ги лишиха от по-изразителен успех.

С 6 точки е и английският Тотнъм, който победи Ференцварош в Унгария с 2:1.

Мениджърът на „шпорите“ Ангелос Постекоглу даде почивка на повече от основните си играчи, но и без тях лондончани бяха по-класният тим на терена. Папе Матар Сар откри за Тотнъм в средата на първото полувреме след много разсеяна игра на цялата защита на Ференцварош. 

Гостите удвоиха аванса си в 86-ата минута чрез резервата Бренан Джонсън, а в 90-ата минута Барнабаш Варга оформи крайния резултат.

В Германия Хофенхайм записа първа победа в турнира след 2:0 над Динамо Киев. И двата гола за Хофенхайм бяха дело на чеха Адам Хложек, който се разписа в 22-рата и в 60-ата минута.

В останалите мачове латвийският РФС взе първа точка с равенство 2:2 при домакинството си на турския шампион Галатасарай. Носителят на трофея в Лигата на конференциите Олимпиакос спечели с 3:0 в Пирея срещу португалския Спортинг Брага, докато датският Мидтиланд надигра в Белград домакина Макаби Тел Авив с 2:0. Шведският Малмьо пък си тръгна с три точки от Баку след победа с 2:1 над шампиона на Азербайджан Карабах.