Начало Водещи „Живея българската си пенсионерска мечта“: Британец описа възхищението си от живота у...

„Живея българската си пенсионерска мечта“: Британец описа възхищението си от живота у нас

49
„Живея българската си пенсионерска мечта“: Британец описа възхищението си от живота у нас

Под заглавие: „Живея българската си пенсионерска мечта“, „Дейли мейл“ публикува  писмо от бившия учител и сега пенсионер Саймън Хил.

Той описва, че със съпругата си притежават два имота в България, получават по-добро здравеопазване, наслаждават се на горещите лета и карат ски през зимата и всичко това – срещу невероятно ниски разходи за живот, както се изразява той, пише БНР.

Саймън Хил е бил учител по английски и е пътувал по света, упражнявайки своята професия в страни като Кения, Обединените арабски емирства, Катар и Китай.

През 2003 година се завръща със съпругата му Ирена, която е рускиня, обратно на Острова, но много поскъпналите жилища карат двойката да помисли да отиде отново в чужбина.

Гледайки предаване по телевизията за британци, които отиват да живеят в България, привлечени от ниските цени и гостоприемния климат, те се решават на тази стъпка и през 2005 година заминават.

Купуват си доста скъпа къща в село в околностите на Елена за 81 000 евро, но къщата е огромна, в добро състояние и с огромен двор.

По-късно си купуват и малък апартамент във Велико Търново, така че летата прекарват на село, а зимите в града.

Шотландец купи двуетажна къща в Странджа за 6 хил. лв. в Ибей. После – още две

Саймън Хил е предоволен от живота си в България, където има нови приятели и достатъчно голяма къща да посреща роднини и приятели от чужбина.

Според британския пенсионер обаче не всичко у нас е перфектно. Той се оплаква от тежката бюрокрация и бавната поща, защото със съпругата си получават коледните си картички от Острова чак през февруари.

Липсват му хубавите английски книжарници, а иначе хубавите механи не могат да заменят напълно традиционния английски пъб.

„Съпругата ми и аз обичаме живота си в България. Тук животът е прост, лесен и всичко е много достъпно. Никога не бих си помислил да се върна в Обединеното кралство“, пише в заключение Саймън Хил.