Начало България Иван Костов: Управлението на Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Иван Костов: Управлението на Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

49
Иван Костов
Иван Костов

Според бившия премиер Иван Костов, управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията до власт в България.

Това той заяви в интервю, представяйки новата си книга „Свидетелства за прехода 2000 – 2009 г.“

Иван Костов коментира, че полицията и прокуратурата се проявиха с пълна слепота към мафиотската война след 2002 г. Те не бяха в състояние да забележат организираната престъпност, която заплашваше държавата. Това доведе до концентрация на властта в ръцете на малка група хора, които постепенно увеличиха влиянието си върху политическите партии. Костов обвини политическата класа, че престана да се бори с организираната престъпност, ориентирайки се към битовата престъпност.

В новата си книга, Костов разкрива важната роля на бившата Държавна сигурност в периода след 2001 г. и какво значение има тя за управлението на страната. Той отбеляза, че участието на Държавната сигурност намаля значително след 2009 г., като на нейно място се настанява организираната престъпност, което води до замъгляване на авторитета на държавните институции.

В откровено изказване пред националното радио, Иван Костов подчерта важността на работата на прокуратурата и съдебната власт за борбата с престъпността. Той призова всеки гражданин да изпълни гражданския си дълг и да гласува, защото гласуването определя бъдещето на страната.

Иван Костов завърши с поучителна мисъл, че всичко, което се случва в страната, е резултат от изборите на българските граждани:

„Ако 35 години след прехода все още не сме се научили, значи все още не разбираме как работи държавата“