Начало Новини Американец се призна за виновен пред руски съд за участие в боевете...

Американец се призна за виновен пред руски съд за участие в боевете в Украйна на страната на Киев

34
Американец се призна за виновен пред руски съд за участие в боевете в Украйна на страната на Киев

Американският гражданин Стивън Джеймс Хъбард пледира „виновен“ пред московски съд по обвинения в наемническа дейност и призна, че е получавал пари, за да воюва за Украйна срещу Русия, предаде Ройтерс.

„Да, съгласен съм с обвинителния акт“, посочи в залата 72-годишният Хъбард, цитиран от държавната осведомителна агенция РИА Новости.

Миналата седмица мъжът беше поставен в следствения арест за срок от шест месеца. Заплашен е от седем до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен.

РИА отбеляза, като цитира думите на прокурора в съдебната зала, че в началото на войната през февруари 2022 г. Хъбард е сключил договор с подразделение от състава на Силите за териториална отбрана на Украйна в град Изюм, Средна Украйна.

По данни на руското държавно обвинение са му били обещани 1000 долара на месец и са му били осигурени обучение, оръжие и боеприпаси. Хъбард е пленен на 2 април същата година от руските сили, допълва прокурорът по делото, цитиран от РИА.

Хъбард, жител на щата Мичиган, САЩ, десетилетия наред е работил като учител по английски в чужбина, разказа пред Ройтерс сестра му Патриша Фокс. Тя отрече брат ѝ да е бил наемник и добави, че той не е проявявал интерес да се бие в каквито и да било войни.

По думите ѝ той се преместил в Украйна през 2014 г. и известно време живял там с жена, като преживявал с малката си пенсия. 

Хъбард е един от десетте американци, намиращи се в момента в руски затвори.