Начало Любопитно Октоберфест – най-масовият народен празник в света

Октоберфест – най-масовият народен празник в света

44
Октоберфест, бира

От 21 септември стартира един от най-популярните фестивали в света – „Октоберфест“. Въпреки наименованието, той обикновено се провежда през втората половина на септември на площад Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия. Събитието започва през 1810 година.

За празника мюнхенските пивоварни произвеждат специална бира (Wiesn Märzen) с по-висок процент на алкохол. Веселбата включва забавни атракции като влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Октоберфест

Октоберфест привлича всяка година около 6 милиона посетители в Мюнхен, много от които пътуват от чужбина само за фестивала. Гостите се настаняват заедно на дълги общи маси, където пият бира, консумират наденички и други традиционни немски ястия.

Официалната цена на бирата на „Октоберфест“ варира между 12 и 16 евро. Безалкохолната бира се предлага на същата цена като обикновената – между 13,60 и 15,30 евро за 1-литрова халба, като основната разлика е в липсата на алкохол, посочва АП.

бира

Популярният фестивал започва като празненство, посветено на сватбата на баварския принц Лудвиг и принцеса Тереза Саксонска на 12 октомври 1810 година. След пет дни – на 17 октомври, бяха организирани конни състезания и мястото на участието беше наречено „Терезиенвизе“ в чест на булката. Заради голямото удовлетворение на мюнхенските жители, съдът прецени, че събитието трябва да се повтори и следващата година, като по този начин се зароди традицията.

Октоберфест
Конното надбягване по време на Октоберфест през 1823 г. / Снимка: Уикипедия

През седмиците на фестивала се очаква да бъдат изпити около шест милиона литра бира. Фестивалът ще продължи до 6 октомври.

Още любопитни новини – четете тук