Начало България МВнР: Българската държава предприема мерки за извеждането на сънародниците ни от Ливан

МВнР: Българската държава предприема мерки за извеждането на сънародниците ни от Ливан

39
Министерство на външните работи (МВнР)
Министерството на външните работи

Ситуацията в Ливан през последните дни е напрегната, което изисква активно сътрудничество между министър-председателя Димитър Главчев и министърът на външните работи Иван Кондов, съобщава външното министерство.

С цел улесняване на извеждането на български граждани от Ливан, премиерът е инициирал създаването на работна група в МВнР, която включва представители на други институции. Главната им задача е да координират и предложат най-добрия план за евакуацията, като основната цел е запазването на живота и здравето на гражданите.

Република България в Бейрут и дирекцията „Ситуационен център“ поддържат постоянен контакт с българските граждани и техните семейства, които искат помощ за връщане у дома. През посолствата в Бейрут, Тел Авив и други дипломатически мисии се осигурява подходящо превозно средство за безопасната евакуация на българските граждани.

В случай на необходимост от помощ, гражданите на Ливан могат да се свържат с българското посолство в Бейрут на телефонен номер: +961 5 453 658, както и на номерата за неотложни случаи извън работно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали могат да се отправят и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: [email protected].

Нуждаещите се от помощ в бедствени ситуации в Ливан могат да се свържат по всяко време с дирекцията „Ситуационен център“ на следните телефонни номера: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или по имейл: [email protected].