Начало Любопитно Митове, истини и факти за меда

Митове, истини и факти за меда

39
мед

С много измислици около меда, все пак има и оправдани факти, като например, че той притежава лечебни качества и е мощен антиоксидант. От десетилетия медът е пустославен заради своите антибактериални и противогъбични свойства и дори през 20-ти век беше използван в битката с инфекциите, като се нанасяше върху поражения, рани и язви.

Използва се след три хиляди години

На основа на археологически открития може да се каже, че медът е бил познат дори на древните египтяни. В гробниците на фараоните бяха намерени глинени съдове с мед на над три хиляди години. И най-интересното е, че след толкова време той не се е разрушил и все така е ядлив.

Медът никога не се разваля, въпреки че при неправилно съхранение може да промени част от своята структура, да загуби своя аромат и вкус. За да запази своите полезни свойства, цвят, вкус и еднаква текстура, той трябва да се съхранява в добре затворен съд при стайна температура на място, където няма пряка слънчева светлина. Не се препоръчва да се съхранява мед в хладилник.

Причината за това медът да не се разваля е в специален ензим, който пчелите произвеждат. Той действа върху погълнатия от тях нектар и го преобразува в глюконова киселина и водороден пероксид, които предпазват от развитие на бактерии.

По-хранителен от захарта и по-енергичен от кофеина

Що се отнася до хранителните съставки, медът се състои основно от: вода, витамини, минерали и ензими. Това осигурява необходимата енергия на човека. Освен това присъствието на антиоксиданти е от голямо значение за функционирането на мозъка.

Благодарение на високото съдържание на въглехидрати и глюкоза, медът се счита за един от най-добрите източници на естествена енергия. Основното гориво за енергия са въглехидратите, които са от първостепенно значение за поддържане на мускулния гликоген.

Медът предоставя доза енергия, сравнима с тази на кофеина, но продължителността й е по-дълга и няма отрицателните ефекти на кафето.

мед

Доказва се, че медът е по-здравословен избор от подсладителите, както изкуствени, така и захар. Фактът е, че той е по-сладък и се нуждае от по-малко количество. Освен това, въглехидратите в меда, комбинация от фруктоза и глюкоза, помагат на организма да регулира нивата на кръвния захар.

Медът е единственият естествен подсладител. Някои от витамините и минералите в него може да се унищожат лесно след няколко секунди загряване при температура около 50°. Затова е по-добре да се използва непастеризиран продукт. Въпреки това повечето супермаркети предлагат пастеризиран мед. Той се обработва на високи температури, за да не се кристализира.

Подобрява имунната система и предпазва зъбите

Медът не само е полезен с лечебните си свойства, но и със способността си да бори инфекции. Една лъжица мед на ден може да подобри имунната система, като стимулира производството на имунни клетки, подобрява техните функции и продължителност. Освен това, то облекчава симптомите на алергии и сезонен насморк.

Изследване от 2007 година в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания показа, че дори малко количество пчелен мед преди лягане намалява нощната кашлица и подобрява съня при децата по-ефикасно от лекарства на базата на декссторметорфан, често срещано в кашлица. лекарства.

Учените също установиха, че медът предпазва зъбите. Съдържайки много малко водороден пероксид, той облекчава зъбобол и се бори с възпалението на венците и инфекции.

Освен всичко друго, медът е отлична съставка в козметичната грижа за кожата, от почистващи средства до овлажнители. Такива козметични продукти могат да бъдат направени у дома. За светла кожа, нанесете медена маска не повече от десет минути.

Малки промени не са проблем

Има мнение, че кристализираният мед вече не е бил добър. Всъщност това е естествен процес, който предпазва меда от разваляне. Този процес обикновено започва, когато медът е съхранен за дълъг период. Кристализацията е индикатор за качеството на меда.

Основната причина за кристализацията е, че медът съдържа 20% вода и когато стане наситен, глюкозата се отделя и образува кристали. По-голямото съдържание на вода води до по-лесна кристализация. Ниските температури на съхранение също ускоряват процеса.

Ако медът е кристализирал, може да се консумира безпроблемно, тъй като нито вкусът, нито хранителните стойности са се променили. Ако искате медът да стане течен отново, поставете го на воден баня и разбърквайте от време на време, докато стане течен.

мед

Ако медът е потъмнял или има лек пенест слой по повърхността си, също не е проблем. Това се дължи на малките въздушни мехурчета, които се издигат на повърхността на меда.

Цветът, текстурата и вискозитета на меда зависят от множество фактори, като произхода, източника на меда, климата, влажността, почвата, дъждовете, цветето и диетата на пчелите.

Температурата и продължителността на съхранение могат да направят меда по-тъмен и да променят неговия вкус.

Пчелите са изключително продуктивни насекоми

Консистентността на меда не е показател за качеството му. Освен вече споменатите причини, има и друга, която влияе на вискозитета на меда: времето на събиране.

В последните стъпки на производството, пчелите силно размахват крилата си, за да ускорят изпарението на водата и да направят меда по-концентриран. След това медът се покрива с восък. Ако този процес не е завършен, медът ще бъде по-течен, но