Начало Свят Осъдиха турски строителен предприемач на 865 г. затвор заради 96 жертви

Осъдиха турски строителен предприемач на 865 г. затвор заради 96 жертви

44
Земетресение в Турция
Земетресението в Турция преди година беше унищожително

Турски строителен предприемач е осъден днес на общо 865 години затвор заради срутена жилищна сграда в южния турски град Адана при унищожителните земетресения миналата година. При рухването на блока загинаха 96 души, съобщава Анадолска агенция.

14-етажната сграда в Адана се срути при първия разрушителен трус на 6 февруари 2023 г. с магнитуд 7,7 (в 4:17 ч). Само един от жителите на сградата оцеля.

Строителният предприемач Хасан Алпаргюн е осъден за „умишлено причиняване на смърт и нараняване на повече от едно лице“. Той побягна в Севернокипърска турска република в деня на земетресенията и по-късно се предаде на полицията. Смята се, че Алпаргюн се опита да прехвърли значителни суми пари и да закупи имот в Никозия, информира Анадолска агенция.

Срутеният жилищен блок в Адана е построен през 1975 г.

По време на съдебния процес експертите изтъкнаха, че има сериозни пропуски в конструкцията на носещите стълбове и в качеството на използвания бетон.

Строителният предприемач отрече вината си. Той твърди, че изграждането на сградата е било одобрено от органите.

Жилищната сграда е построена в съответствие със законите и без използване на нискокачествени материали. Тя е изградена съгласно разпоредбите за земетресения от 1975 г. Проектът е изпълнен безупречно. Сградата не беше повредена при земетресението в Джейхан през 1998 г. (с магнитуд 6,3, при което загинаха 145 души). Също така в нея са извършени основни ремонти, посочи Алпаргюн пред съда, добавяйки, че страда от сериозно заболяване.

След унищожителните трусове на 6 февруари миналата година бяха арестувани над 260 души свързани със строителството на срутените сгради. Адана е сред окръзите, които бяха тежко засегнати при земетресенията през февруари м.г. с магнитуд от 7,7 и 7,6, при които загинаха над 53 000 души, напомня БТА.