Начало България Правителството прие Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за...

Правителството прие Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г.

34
Правителството прие Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г.

Правителството прие на днешното си заседание Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г., с което одобри мерки за борба с домашното насилие. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Документът е разработен въз основа на приети от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие приоритетни дейности за финансиране.

Националната програма представя мерките на всички отговорни институции по превенция и защита от домашното насилие, както и източниците на финансирането и конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати при нейното изпълнение.

В програмата се предвижда обучение на съдебни служители, на служителите на МВР, на работещи в образователните институции, на медицински и немедицински специалисти, на адвокати от Националния регистър за правна помощ, на социални работници и др. Предвиждат се и информационни кампании и семинари, като целта е превенция на домашното насилие.

Чрез конкурсна процедура ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ от 450 хил. лв. за всяка година, които ще бъдат предназначени за социално, психологическо и правно консултиране, за процесуално представителство и за специализирани програми за възстановяване и защита на жертви или свидетели на агресия в дома, както в консултативни центрове, така и настанени в защитени жилища.

Държавата ще финансира специални програми за социална и психологическа работа с извършителите на домашно насилие за преодоляване на агресията и справяне с гнева.

Над 6,2 млн. лв. ще струват мерките, включени в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г. Най-много средства са предвидени за превенция на агресията в дома. В програмата са предвидени и средства за поддръжка на съществуващото мобилно приложение „Помогни ми“. Общините ще продължат да поддържат съществуващите кризисни центрове, в които могат да бъдат настанени над 300 жени и деца, пострадали от домашно насилие или трафик.