Начало Водещи Стоил Цицелков само за ДЕБАТИ: Срещу машинното гласуване има целенасочено, координирано, активни...

Стоил Цицелков само за ДЕБАТИ: Срещу машинното гласуване има целенасочено, координирано, активни мероприятия

44
Стоил Цицелков
Снимка: БНР

Срещу машинното гласуване има активни мероприятия, които са целенаночени и координирани.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

Миналата седмица се появи нов проблем по отношение на хартията, на която трябва да се отпечатват разписките от вота. По обясненията на Стоил Цицелков стана ясно, че има спор за това дали хартията да бъде с гланц или не.

В България, откакто позволихме БНБ да произвеждат тези ролки хартия, се появяват все повече проблеми с принтерите на машините за гласуване, такива, каквито няма в други страни“, допълни той.

По думите му машините у нас са защитени, имат две флаш памети, като всяка следи дали информацията на другата е една и съща и при най-малкото разминаване, машината блокира.

Единствената част от машината, която не е част от тази защитена структура, е принтерът и той може много лесно да бъде подменен. Нашият закон обаче не позволява да сменим принтера. На последните избори имахме около 100 проблемни принтера, а преди това, когато имаше друг външен доставчик, имаше около два проблема с хартията, допълни Стоил Цицелков.

На въпрос дали у нас ритмично преди избори се повдига темата за машините в негативен контекст и дали това е част от кампания срещу машините, той отговори:

„Има, напълно целенасочено, координирано, активни мероприятия. Кулминацията беше, когато и ДАНС беше включена за последните местни избори“.

По думите му политическото говорене срещу машините не е само български прийом и даде пример с Германия.

В момента изпадаме в спиралата, от която пострада и една Германия, където се ползваше машинно гласуване и без много сериозни аргументи за неговото отменяне, малко на брой скептици, но с много силен глас и непропорционално влияние в медии и общество – много гласовити и истерични на моменти“, успяха да го спрат.

Цялото интервю със Стоил Цицелков четете утре.