Начало България Петков отново очерта профила на евентуалния премиер за изход от кризата

Петков отново очерта профила на евентуалния премиер за изход от кризата

49
Кирил Петков
Кирил Петков/ Снимка: БТА

Според Кирил Петков, има хора, които са готови да поемат премиерския пост, за да помогнат на България да излезе от политическата криза, служейки като посредник между заблудените партии.

В интервю за Българската национална телевизия съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че иска равноотдалечен от политиката премиер, който да не е свързан с нито една партия преди изборите.

„Ние не искаме да видим министри или министър-председател, но желаем политици, които се грижат за благоденствието на България да бъдат част от управлението“, поясни Петков.

Той обясни, че изборите са неизбежни поради липсата на доверие между политическите партии.

„Ако имахме доверие в тези, с които ще работим в бъдеще, нямаше да има нужда от нови избори. За какво ни са изборите, ако имаме доверие помежду си?“, посочи той, като припомни предложената от коалицията модел, който се стреми да преодолее липсата на доверие.

„Този модел прилича на този в Италия и Франция, с равноотдалечен премиер, който печели доверието на обществото, икономист или юрист, който може да приложи нашите основни политики. Някои от тези политики се отнасят до бъдещето, младите хора, доходите, а други се фокусират върху борбата с корупцията. Този модел може да помогне за предотвратяване на нови избори, дори без взаимно доверие между партиите. Доверието се изгражда трудно, но може да се разруши лесно“, добави Кирил Петков.

Според Петков има подходящи личности, които биха поели риска.

„Сред 7 милиона души, със сигурност има няколко подходящи личности, но не бих именувал никого, защото това би ги предразположило“, посочи той.

Кирил Петков коментира и вътрешнополитическата ситуация и разколите в партиите.

Според него ДПС около Делян Пеевски няма да влезе в следващия парламент.

„Пеевски си прави вид, че е уверен в успеха си на изборите, но аз смятам, че няма да успее. Той говори емоционално и нервно, не защото е уверен, а защото не е. Дори ако влезе, ние вече заявихме, че няма да работим с него, тъй като не е готов да действа, когато стане въпрос за необходимите реформи“, добави той.

Относно деветмесечния мандат на ПП-ДБ, Петков отбеляза, че всички решения на коалицията са взети без натиск от корупция или страх.

„Да, допуснахме грешки, но винаги се стремехме към нашата визия за напредъка на България. Работихме с хора, които вярвахме, че могат да допринесат. Ако ГЕРБ беше продължил да подкрепя нашите антикорупционни политики, като тези три закона, щеше да има ротация в правителството. Но имаше споразумение без конкретни дати за реформите. Ние продължаваме в политиката, защото вярваме в благополучното бъдеще на България. Въвлечем всеки, който може да помогне да я промени. Съществуват хора в политиката, които говорят хубави думи, но не са готови да ги подкрепят с действия“, допълни той.

Според съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ, шансовете на коалицията за успешни избори са високи.

„Този път се връщаме към основния ни принцип, при който влязохме в политиката. Нашата борба с корупцията продължава, но вече се фокусираме върху инвестициите в хората, младите, бъдещето на страната. Тези политики бяха наша основна цел през последните три години, като например създаването на безплатни детски градини и различни данъчни облекчения за младите семейства. Игнорирани след кризите, тези политики ще бъдат акцент в новата ни кампания“, заяви още Петков.