Начало България Йордан Иванов, ПП-ДБ: Раздадени са 1,7 млрд. лева на фирми, а няма...

Йордан Иванов, ПП-ДБ: Раздадени са 1,7 млрд. лева на фирми, а няма метър асфалт или керемида

39
йордан иванов, пеевски
Йордан Иванов
Снимка: Архив

Имаше разходи от милиард и 700 милиона за строителни компании с допълнителни плащания и анекси, но без резултати. Това беше отбелязано в интервю за „Лице в лице“ от Йордан Иванов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

„Отчетливо се вижда, че има пари за някои, а за други не. Заявени са индексации на стойност 2 милиарда и 100 милиона. Министрите имаха власт да разпределят тези пари. Това беше задължение за компаниите по основните договори. Допълнителните плащания се считаха заради увеличаването на цените на материалите, но аз виждам обратен ефект – дефлация“, поясни той.

„Има случаи, когато се предоставят индексации при 100% платен аванс. Държавата плаща на фирмата всички пари напред, въпреки че цените на материалите са се увеличили, а те вече са ги закупили преди това“, допълни Йордан Иванов.

„ГЕРБ са обвинявани, че парите за строителство са просто „мазнинки“ в бюджета, които са се превърнали в големи суми“, добави той.

„ГЕРБ са тревожни, че този път не могат да купуват гласове, а посредниците са с ДПС-Ново начало“, сподели Йордан Иванов.