Начало България Два сигнала за купуване на гласове – ни повече, ни по-малко, е...

Два сигнала за купуване на гласове – ни повече, ни по-малко, е регистрирало МВР

29
Атанас Илков
Снимка: БНТ

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков се яви пред парламента да отговори на въпроси за противодействие на купуването и продаването на гласове. Парламентът е настоял Илков да разкаже за дейността на МВР в този контекст. В началото обаче той отказал да се яви, което предизвика скандал и реакции от различни парламентарни групи. Накрая, Илков дойде и започна да отговаря на въпросите.

МВР получи само два сигнала за нарушения в изборното законодателство

Отговорът на министъра бе, че до момента са получени само два сигнала. Въпреки това, депутати се съмняват в ефективността на МВР в тази област. Илков увери, че всички сигнали ще бъдат разгледани и докладвани на прокуратурата. В добавка, създадена е междуведомствена работна група за следене на сигналите и съответните проверки.

Илков сподели още, че е въведена информационна система в МВР, която ще помогне за бърз достъп до релевантна информация. Ексминистърът Калин Стоянов се изказа по темата, заявявайки че политическите партии са загубили интерес към купуването и продаването на гласове. Според него, изборите без такива практики са по-достоверни.

Обобщено, възниква въпросът за ефективността на дейността на МВР в предотвратяване на изборни нарушения, при все по-голямото внимание, което се обръща върху процеса на гласуване. Това предстои да се наблюдава отблизо в предстоящия период.