Начало Свят Американското разузнаване предупредило Тръмп за смъртни заплахи от Иран

Американското разузнаване предупредило Тръмп за смъртни заплахи от Иран

29
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Според изявлението на предизборната му кампания, кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ, Доналд Тръмп, беше уведомен от американското разузнаване за сериозни заплахи от Иран за неговия живот. Информацията е потвърдена от Ройтерс и ДПА.

Говорителят на кампанията на Тръмп, Стивън Чън, заяви: „Президентът Тръмп беше информиран рано днес за конкретни заплахи от Иран, които целят да причинят хаос и дестабилизация в САЩ“.

Според Чън, атаките срещу Тръмп са усилили през последните месеци, но американските разузнавателни служби работят активно за защитата му. Иран отрича всякаква намеса в американските дела.

Постоянната мисия на Иран към ООН в гр. Ню Йорк все още не е коментирала случая. Говорител на разузнаването потвърди разговорите с Тръмп, но не разкри допълнителни подробности.

Преди това, пакистанец, свързан с Иран, е обвинен за участие в заговор за убийство на американски политик като мишена, като посочва именно Тръмп. Федералните власти провеждат разследване по случая.

Не са забелязани индикации за иранско участие в двата инцидента

През последните седмици се появиха информации за опит за убийство на Тръмп на голф игрището му в щата Флорида и стрелба към кандидат за президент на републиканците в град Бътлър, щата Пенсилвания. Не се предполага участие на Иран в случаите.

През август американските органи обвиниха Иран за кибератаки срещу кампаниите на бившия кандидат на Демократическата партия, а сегашния президент Джо Байдън. Техеран отхвърли обвиненията.

Иран критикува САЩ за намеса във вътрешните му дела през десетилетията, като споменава събития от преврата срещу министър-председателя Мохамед Мосадик до убийството на генерал Солеймани през 2020 г. от страна на САЩ.