Начало Водещи НАП затяга финансовата дисциплина чрез тримесечни проверки на складовете

НАП затяга финансовата дисциплина чрез тримесечни проверки на складовете

39
НАП затяга финансовата дисциплина чрез тримесечни проверки на складовете

Националната агенция за приходите предприема нови, по-строги мерки, срещу данъкоплатци, които опитват да избегнат плащането на налози. Това става ясно от пакет промени в данъчните закони за догодина, които Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане (става дума на ДДС, подоходните данъци, акцизите), пише „Сега“.

Наред с някои облекчения и намаляване на бюрократичните тежести се предлагат и мерки с обратен ефект, които за ужас на предприемачи и счетоводители ще увеличат „писането“ и „декларирането“.

Едно от намеренията на НАП е през следващата година фирмите да бъдат задължени да декларират данъчните си запаси. Според данъчните много търговци и предприятия си спестяват плащането на данъци, като водят за налични в склада стоки, които всъщност са продали.

„Целта е да се изследват всички факти и обстоятелства, свързани с упражненото право на данъчен кредит за наличните дълготрайни активи и материални запаси, както и за наличието на сделки, сключени при условия, водещи до отклонение от данъчно облагане“, се посочва в мотивите за промяната.

„Данните ще се предоставят от текущата счетоводна отчетност и обхващат сумата на наличните дълготрайни активи с данъчна основа при придобиване, производство или внос, равна на или по-голяма от 5000 лв.“, предвижда законопроектът, публикуван за обществено обсъждане.

Какво мисли бизнесът, предстои да научим, но едва ли ще приветства новата бюрократична мярка. Най-лошото е, че заради данъчните тарикати ще бъдат натоварени с допълнително бреме и коректните фирми.