Начало Новини Турция разкритикува последните атаки на Израел срещу Ливан и призова за международни...

Турция разкритикува последните атаки на Израел срещу Ливан и призова за международни мерки

39
Турция обвини шестима души в шпионаж в ползва на израелската разузнавателна служба "Мосад"

Турция разкритикува последните атаки на Израел срещу Ливан, като ги нарече „усилия за вкарване на региона в хаос“ в понеделник, и призова за международни мерки срещу тях и спиране на подкрепата за Израел, предаде Ройтерс.

В някои от най-тежките трансгранични престрелки от началото на продължилата близо година война срещу палестинската въоръжена групировка „Хамас“ в Газа, Израел започна да измества фокуса си на север към подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“, която изстрелва ракети срещу Израел в подкрепа на „Хамас“, също подкрепяна от Иран, отбелязва агенцията.

Ливанските власти съобщиха, че израелските въздушни удари срещу обекти на „Хизбула“ в страната са убили 492 души в понеделник и са накарали десетки хиляди да избягат, за да се спасят, по време на най-смъртоносния ден в страната от десетилетия.

В изявление късно в понеделник турското външно министерство заяви, че страните, които „безусловно подкрепят Израел“, помагат на израелския премиер Бенямин Нетаняху „да пролива кръв за своите политически интереси“.

„Наложително е всички институции, отговорни за поддържането на международния мир и сигурност, особено Съветът за сигурност на ООН, както и международната общност, да предприемат незабавно необходимите мерки“, се казва в съобщението.

Турция, която е член на НАТО, осъди военната кампания на Израел в Газа, започнала като отмъщение за трансграничната атака на „Хамас“ на 7 октомври. Анкара също така спря всякаква търговия с Израел и подаде молба да се присъедини към дело за геноцид срещу Израел в Световния съд.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с лидерите на Гърция, Германия, Иран и Кувейт, както и с главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, каза турското президентство, като добави, че Ердоган е обсъдил войната в Газа по време на срещите.

Ердоган каза на иранския президент Масуд Пезешкиан, че трябва да се предприемат стъпки към мир в отговор на враждебността на Израел, съобщиха от кабинета му, като допълниха, че турският лидер също е казал на главния прокурор на МНС Карим Хан, че Израел трябва да бъде подведен под отговорност и че продължаващото дело за геноцид срещу Израел в Международния наказателен съд трябва да бъде приключено.

Той каза на Хан, че правителството на Нетаняху „не се поколеба да потъпче международното право и човешките права“ и че то е било под илюзията, че няма сила, която да го спре, се посочва още в съобщението.