Начало Водещи Изборите в Бранденбург – загуба за крайнодесните русофили

Изборите в Бранденбург – загуба за крайнодесните русофили

24
Росток, Германия
Снимката е илюстративна

В Германия партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ) продължава да бележи ръст. На изборите в провинция Бранденбург тя получи 29,2% от гласовете – с почти шест процентни пункта повече, отколкото на изборите през 2019 година – и така се нареди на второ място след социалдемократите, които получиха 30,9%. Въпреки това АзГ почти няма шансове да участва в новото местно правителство, тъй като всички останали партии изключиха коалиция с нея.

В началото на септември крайнодесните се представиха силно на изборите за местен парламент в две други източногермански провинции – Саксония и Тюрингия. В Тюрингия дори АзГ стана първа политическа сила, но и там всички парламентарно представени партии изключват съвместно управление с „Алтернатива за Германия“ .

Тази партия е открито антиимигрантска и призовава за екстрадирането на милиони хора от Германия. Официално от АзГ твърдят, че имат предвид само кандидатите с отхвърлени молби за убежище, но водещи фигури на АзГ неведнъж са правили яростни расистки изказвания срещу германците с мигрантски корени. Преди година дори на тайна среща в Потсдам високопоставени политици от тази партия, неонацисти и предприемачи са обсъждали планове за експулсирането на милиони мигранти от Германия, включително такива с германско гражданство.

Катастрофа за Зелените и Свободните демократи

Вчерашното гласуване в Бранденбург са третите поред провинциални избори, на които Зелените и Свободните демократи бележат големи загуби. Двете партии са част от управляващата на национално равнище коалиция заедно със социалдемократите на канцлера Олаф Шолц. В Бранденбург те не преодоляват изборната бариера и няма да бъдат представени в следващия Ландтаг.

Именно заради лошите им резултати в Бранденбург, а преди това и в Тюрингия и Саксония, както и заради рекордно ниския рейтинг на управляващата коалиция в Берлин, наблюдателите вече се питат дали тя ще издържи до Коледа. Актуални проучвания на общественото мнение показват, че едва 16% от германците са доволни от работата на правителството на Олаф Шолц.

Що се отнася до опозицията, консервативният съюз ХДС-ХСС постигна в Бранденбург най-слабия си изборен резултат от 1990 година насам – едва 12,1%. В местния Ландтаг ще бъде четвъртата по големина парламентарна група – след Социалдемократическата партия, „Алтернатива за Германия“ и „Съюз на Сара Вагенкнехт“.

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.