Начало България Около 150 участници във възстановката „Зов за свобода“ пресъздадоха в Благоевград събития,...

Около 150 участници във възстановката „Зов за свобода“ пресъздадоха в Благоевград събития, свързани с Горноджумайското въстание

24
Около 150 участници във възстановката „Зов за свобода“ пресъздадоха в Благоевград събития, свързани с Горноджумайското въстание

Около 150 участници се включиха в историческата възстановка „Зов за свобода“, посветена на Горноджумайското въстание от есента на 1902 г. С нея бяха пресъздадени драматичните събития отпреди 122 години, а мащабната реконструкция е посветена на днешния ден, в който отбелязваме 116 години от обявяване на Независимостта на България. 

За осма поредна година организираме възстановка, посветена на различни събития и исторически дати, които са се случвали в нашия град и в региона, като тази година решихме да я направим на днешната дата, за да почетем празника по достойнство, каза пред журналисти директорът на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев. Той посочи, че участниците са от повече от 23 клуба на Национално движение „Традиция“ от цялата страна, в събитието днес се включиха и местни самодейци. 

Нарекохме възстановката „Зов за свобода“, защото Горноджумайското въстание е един опит да се обърне вниманието на европейската и световна общественост към лошото състояние на българския народ в Македония, посочи д-р Алексиев. Въстанието не се посреща с голям ентусиазъм сред част от революционните дейци, защото водачите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация смятат, че избухването ще е преждевременно, „но все пак това е един отчаян вик към бездушната международна общественост“, че населението в Пиринска Македония страда и иска своята свобода, каза още директорът на музея в Благоевград. 

Силно се надявам чрез нашите скромни усилия да вдъхнем малко кураж на хората и да повдигнем българския дух, каза още д-р Кирил Алексиев. „Мъчно ми става, когато такива знаменателни дати се отбелязват като поредния почивен ден, затова ние сме тук и се опитваме да покажем малко по-различен ъгъл на българския дух“, допълни директорът на РИМ – Благоевград. 

Възстановката се организира от Национален клуб „Традиция“, Регионален клуб „Георги Измирлиев – Македончето“, с подкрепата на Община Благоевград и Регионален исторически музей – Благоевград. 

След възстановката, която бе наблюдавана от множество хора в стария квартал на Благоевград, към публиката се обърна кметът на Благоевград Методи Байкушев. Той посочи, че целта на тези възстановки е никога да не забравяме, че „ние стъпваме по кръвта и костите на нашите предци, които дадоха живота си, за да можем днес да бъдем свободни, за да можем днес да бъдем независими“. Много говорим за миналото на такива празници, но аз днес ви призовавам да помислим какво правим ние със свободата си и своята независимост, обърна се към събралото се множество хора Методи Байкушев.