Начало Водещи И обединената левица започна да се цепи заради Пеевски

И обединената левица започна да се цепи заради Пеевски

99
БСП
От БСП реагираха остро срещу учредяването на „Бузлуджа“

Партия МИР излиза от коалицията „БСП-Обединена левица“. Това съобщи председателят на партията Симеон Славчев.

Решението е взето на заседание на Националния изпълнителен съвет на партията. Славчев посочва като причини нарушения на коалиционното споразумение и на диалога в коалицията, както и това, че за водачи на листи на коалицията, според него,

са определени хора в пряка зависимост от Делян Пеевски.

Предложените имена от партия МИР в листите на коалицията ще бъдат изтеглени.

За влияние на депутата от ДПС в левицата говори и Татяна Дончева. Пред БНР тя каза, че въпросът е бил поставен „много остро“.

„Преди месец и половина поставихме на БСП много остро въпроса хора, известни със зависимостите си към Делян Пеевски, да не присъстват в листите“, заяви лидерът на „Движение 21“, което е част от коалицията „БСП – Обединена левица“.

За нас това е изключително важно. Не срещнахме разбиране, защото зависимостите очевидно надхвърлят най-ярките фигури“, каза още Дончева.

Сред най-изявени лица, за които има подозрения, че са свързани с Пеевски, Дончева посочи Кирил Добрев и Драгомир Стойнев.

Държим на коалицията, защото обединението на лявото е важно, но няма да допуснем да бъдем обвързани с неща, които ръководството на БСП не може да преодолее. Ще участваме достатъчно обрано. Голяма част от нашите активисти не желаят да се включат в листите, защото са наясно с проблема „Пеевски“ в българския политически живот“, каза още Татяна Дончева.

Тя каза, че подкрепя призива на президента Румен Радев българските политически партии да се позиционират като отношение спрямо Делян Пеевски.

„Но не виждам много желаещи да го направят“, допълни тя.

Тя посочи, че от „Движение 21“ са връчили и писмено искане по въпроса до ръководството на БСП.

„Има и гласове в Националния съвет на изпитани социалистически кадри, които също са го поставили остро. Ние не сме най-големите морални съдници и нямаме претенциите само ние да сме в бяло, но разбираме, че това е изключително важно“, каза още Дончева.