Начало Новини Кипър подписа меморандум за разбирателство с Гърция за "най-дългия в света" подводен...

Кипър подписа меморандум за разбирателство с Гърция за "най-дългия в света" подводен електрически кабел

34
Кипър подписа меморандум за разбирателство с Гърция за "най-дългия в света" подводен електрически кабел

Гърция и Кипър подписаха меморандум за разбирателство за продължаване на изграждането на подводен електрически кабел, свързващ континентална Европа с Източното Средиземноморие, съобщиха днес министерствата на енергетиката на двете страни, предаде Ройтерс.

Проектът „The Great Sea Interconnector“ (GSI), възлизащ на 2,4 милиарда евро, ще свърже електропреносните мрежи на Европа с тази на Кипър и след това ще достигне Израел. До Кипър кабелът се оценява на 1,9 млрд. евро.

Според организаторите на проекта след завършването му това ще бъде „най-дългият“ кабел за високо напрежение в света – 1240 км, както и най-дълбоко разположеният – на 3000 м.

На базата на подписания снощи меморандум работата по проекта ще бъде възобновена в близките дни, посочиха двете министерства днес.

Кипър има доказани запаси от газ, но те не още не са разработени. Островът все още разчита на тежки горива за производство на електроенергия, като разходите на потребителите са значително по-високи от тези на техните колеги в континентална Европа, отбелязва агенцията.

Въпреки че не оспорва нуждата от алтернативни източници на енергия или самия проект GSI, имаше забавяния от страна на Кипър, тъй като Никозия искаше да получи разяснения относно общата стойност на проекта, неговата жизнеспособност и евентуалните отговорности за непредвидени забавяния.

„Това е проект от стратегическо значение за Кипър, Гърция и ЕС, тъй като той ще свърже Кипър с електрическата мрежа на Европа, улеснявайки енергийния му преход и целта на Гърция да бъде проводник на чиста енергия“, заявиха министерствата.