Начало Свят Харис поведе Тръмп по разходите за предизборна кампания. Означава ли това сигурна...

Харис поведе Тръмп по разходите за предизборна кампания. Означава ли това сигурна победа?

39
Камала Харис и Доналд Тръмп дебат
Камала Харис и Доналд Тръмп/ Снимка: БТА

През миналия месец разходите за предизборната кампания на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, която се кандидатира за президентските избори от Демократическата партия на 5 ноември, са три пъти повече от тези на кандидата на републиканците Доналд Тръмп за август. Това съобщи Ройтерс, цитирайки данни от предизборните щабове на двамата съперници.

Харис започна предизборната си кампания през юли, след като заеме мястото на оттеглилия се от надпреварата настоящ президент Джо Байдън. Тя декларира разходи от 174 милиона долара за миналия месец, докато Тръмповият щаб докладва за разходи от 61 милиона долара.

Въпреки финансовото предимство на Харис, което идва от дарения, които ѝ помагат за серия от предизборни реклами, това може да не бъде определящ фактор за победата й в ноември. През 2016 година Тръмп победи противникът си от Демократическата партия Хилари Клинтън, която разполагаше с по-малко финанси.

Според декларациите пред Федералната избирателна комисия, Харис получи 190 милиона долара от дарения през август, докато Тръмп получи $45 милиона. Голяма част от разходите на двамата кандидати за август са за телевизионни реклами, с по-малки суми, които са изразходвани за предизборни събития, пътувания и заплати на персонала.

Щабът на Харис също така съобщи, че направи дарение от 75 000 долара на Обединения фонд на Детройт – организация с нестопанска цел, работеща за активиране на чернокожите избиратели в щата Мичиган, който се счита за ключов в изборите, допълва Ройтерс.