Начало Новини МИНА: Планът за растеж е възможност Черна гора да достигне качеството на...

МИНА: Планът за растеж е възможност Черна гора да достигне качеството на живот на ЕС

59
МИНА: Планът за растеж е възможност Черна гора да достигне качеството на живот на ЕС

Премиерът на Черна гора Милойко Спаич каза, че страната е готова да постигне целите, очертани в Плана за растеж и успешно да завърши финалната фаза на преговорите, за да стане следващият член на Европейския съюз (ЕС), предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

Вчера Спаич беше в Брюксел за работен обяд, организиран от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за лидерите на Западните Балкани.

„Фактът, че срещата беше организирана в самото начало на новия мандат на Фон дер Лайен, ясно показва, че политиката на разширяване остава начело на дневния ред“, се посочва в прессъобщение, като се добавя, че това е отбелязано и от председателя на ЕК след срещата, в посланието й, че страните от региона са част от ЕС и че ще обърне специално внимание на този въпрос.

Планът за растеж за финансова подкрепа в зависимост от изпълнението на реформите, предоставя на страните от Западните Балкани фонд от шест милиарда евро, но още по-голяма полза е достъпът до единния европейски пазар.

„Имахме много приятелска среща с Фон дер Лайен и лидерите на Западните Балкани. Тук няма конкуренция, но беше подчертано, че Черна гора е постигнала значителен напредък и може да служи като пример за всички“, каза Спаич.

Според него Програмата за реформи ще бъде от изключително значение за Черна гора през предстоящия период, тъй като основната цел на Плана за растеж съвпада перфектно с усилията на Подгорица за подобряване на стандарта на живот на нашите граждани, каза Спаич след срещата.

Той добави, че икономическият растеж на Черна гора и на другите страни в региона трябва да бъде удвоен благодарение на този инструмент на ЕК, който ще ускори икономическото сближаване на Западните Балкани и ще ги доближи до страните от ЕС и най-важното – ще подобри стандарта и качество на живот на гражданите.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)