Начало Водещи Арестуваха двама в Пловдивско за 80 плочки с америций, от който се...

Арестуваха двама в Пловдивско за 80 плочки с америций, от който се правят „мръсни бомби“

59
полиция
Снимката е илюстративна
Снимка: БТА архив

Общо 80 броя плочки с радиоактивния метал са открити в кола и в жилище в Пловдивско. Те са намерени при провеждането на спецакция, при претърсване на къщи и автомобили в Пловдив, Карлово, селата Първенец и Калековец, стана ясно по време на брифинг на Окръжната прокуратура на Пловдив.

Първоначално са задържани четирима, но впоследствие са повдигнати обвинения само на двама.

Наблюдаващият прокурор Славена Костова посочи, че са извършени общо 6 броя претърсвания. Радиоактивният метал бил съхраняван от задържаните с цел продажба, като едната плочка се търгувала за около 5000 евро, съобщава БТВ.

В спецакцията са били ангажирани много служби. Откритите опасни плочки се съхраняват в Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Арестуваните са над 60-годишни, имат търговски дружества и са от Пловдив. Предполага се, че са търсили купувач, затова са и били изнесени от мястото, на което са съхранявани, казаха от Окръжната прокуратура.

По-рано днес беше съобщено, че голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност“.

Какво всъщност представлява америцият?

Америцият е сребрист, лъскав радиоактивен метал. За първи път е произведен през 1944 г. от групата на Глен Т. Сиборг от Бъркли, Калифорния, в Металургичната лаборатория на Чикагския университет, като част от проекта „Манхатън“. Откритието е пазено в тайна и е оповестено публично едва през ноември 1945 г. По-голямата част от америция се получава при бомбардиране на уран или плутоний с неутрони в ядрени реактори – един тон отработено ядрено гориво съдържа около 100 грама америций.

Няколко грама се произвеждат по този начин всяка година. Образува се и при детониране на ядрени оръжия. Той се използва широко в търговските детектори за дим с йонизационна камера, както и в неутронни източници и промишлени измервателни уреди. Радиоактивният елемент се използва при сглобяването на мръсни бомби.