Начало Водещи Македонският вицепремиер: Искат ми оставка български политици, които спят до злато и...

Македонският вицепремиер: Искат ми оставка български политици, които спят до злато и пачки евро

54
Александър Николоски Снимка: БГНЕС
Александър Николоски
Снимка: БГНЕС

Заставам зад всичко, което казах, а именно, че е некултурно, неприлично и нецивилизовано президентът на една държава да ви посети и да не го почетете, като поставите знамето на държавата, която представлява. Няма оправдание за Румен Радев, защото не е поставил македонското знаме по време на посещението на Гордана Силяновска-Давкова като президент на Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта на Северна Македония Александър Николоски. Изявлението му дойде в отговор на реакциите на българските политици по повод неговото скандално изявление относно срещата на президентите на България и РСМ.

„Кризата в българското общество беше създадена от същите тези политици, които вместо да дадат отговор на родната общественост за високото ниво на корупция и престъпност в България, за лошата икономика, заради която много хора напускат, искат да се занимават с Македония. Сделките им с Македония всъщност показват, че те не искат нито добросъседство, нито искат Македония да стане член на Европейския съюз, камо ли да напредва към Европейския съюз“, добави Николоски.

Той обвини българските политици, че се опитват да превърнат РСМ в част от своите предизборни кампании.

„Разбира се, няма да допуснем това и няма да позволя на никого да търси оправдания в моите изявления или в каквото и да било друго, което се случва в Македония. Всъщност самият факт, че става дума за изказвания, извадени от контекста, и че те са зле разбрани в България, показва, че македонският и българският език са различни. Защото това, което има един контекст в македонския език, очевидно има друг контекст в българския език“, допълни Николоски.

„Ние сме наясно кои сме – ние сме отделна нация, македонската нация, отделен народ, македонският народ. Говорим собствен македонски език, различен от всички останали езици, имаме собствена история, собствена култура. Знаем кои сме и няма нужда да се доказваме пред никого. А тези, които искат да четат историята по различен начин, са политици от XIX век, а не политици от XXI век. И бих искал да кажа нещо на онези политици, които искат моята оставка. Политици, които са обвинявани в престъпления и корупция, политици, които сме виждали на снимки да спят на легло до пачки злато и стотици хиляди евро в чужда валута, искат от мен да подам оставка. Такива политици ли ще ми поискат оставката? Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката“, подчертава вицепремиерът.

Припомняме, че днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Александър Николоски заради това, че в телевизионно интервю е окачествил българите като “нецивилизовани“ и “мизерници“.

В отговор на реакцията на българските политици Николоски заяви днес, че съжалява, че добрите отношения между двата съседни народа, македонския и българския, се разрушават от корумпирани политици, които не могат да направят нищо за собствената си страна, освен да внасят злоба и омраза.

„И това е този, който споменах със златните кюлчета, това е друг, който е смятан за голям олигарх в България, както и редица други корумпирани политици, а също и този, който е президент на България и който не прояви минимално благоприличие и минимално цивилизовано поведение, за да покаже македонското знаме по време на посещението на македонския президент. И затова моята реакция е такава и затова аз и ВМРО-ДПМНЕ ще продължим да защитаваме македонските национални интереси. Нашата цел е Македония да прогресира, да стане член на Европейския съюз, да извърви пътя към Европейския съюз, но да го направи с гордост и достойнство, а не унизено. Ние винаги ще защитаваме македонските национални интереси. Не търсим нищо друго, а искаме да защитим нашите собствени“, добави Николоски.