Начало Водещи Джеръми Уайт – кой е носителят на „Еми“ за най-добра мъжка роля

Джеръми Уайт – кой е носителят на „Еми“ за най-добра мъжка роля

39
Награди Еми
Снимка: БТА

Като дете е привлечен от танците. В ранните си тийнейджърски години решава да се занимава с актьорско майсторство. Когато е на 20, става звезда в телевизията. Днес вече е носител на две награди „Еми“ и две „Златен глобус“. Джеръми Алън Уайт е Човек на деня на Свободна Европа.

Първите си стъпки в киното той прави докато е още тийнейджър. Получава роли в няколко филма, но звездата му изгрява няколко години по-късно в телевизията. Днес той е двукратен носител на двете най-престижни телевизионни отличия в САЩ.

Той е актьорът Джеръми Алън Уайт и през уикенда спечели втората си награда „Еми“ за най-добра мъжка роля в комедиен сериал за превъплъщението си в готвача Кармен „Карми“ Берзато в „Мечката“.

Именно за участието си в тази продукция от 2022 г. досега той вече има две награди „Еми“ и две „Златен глобус“.

„Мечката“ беше вторият най-голям хит на 76-ите награди „Еми“ в Лос Анджелис със своите общо 11 статуетки. Единствено сериалът „Шогун“, адаптиран по едноименния роман на Джеймс Клавел, спечели повече – общо 18.

Джеръми Алън Уайт е роден на 17 февруари 1991 г. в семейството на Елоиз Зиглър и Ричард Уайт и израства в квартал Бруклин в Ню Йорк. Като дете той е посветен изцяло на танците. В началните си училищни класове се занимава редовно с балет, джаз и степ.

По-късно, когато вече е на 13 години, Уайт решава да се пробва като актьор. За целта се записва в Професионалното училище за сценични изкуства в Манхатън. Първият му опит в киното е през 2006 г., когато на 15-годишна възраст участва във филма Beautiful Ohio. След това играе и в сериала Conviction.

Истинският му успех обаче идва с култовата продукция Shameless, която се излъчва между 2011 и 2021 г. В нея Уайт играе персонажа на Филип „Лип“ Галахър.

Участието му в „Мечката“ обаче го изстреля кариерата му още по-високо. В него Уайт играе главната роля на готвача Карми Берзато, който се завръща в родния си Чикаго, за да спаси затъващия ресторант на починалия си брат. В сериала той си партнира с Айо Едебири, която също взе „Златен глобус“ за ролята си.

Уайт се появява още в трилър сериала Homecoming (2018) и във филми като Afterschool (2008), Bad Turn Worse (2013), After Everything (2018), The Rental (2020), Fremont (2023) и The Iron Claw (2023).

Актьорът има две дъщери от колежката си Адисън Тимлин, с която се срещат по време на снимките на Afterschool през 2008 г., когато са на по 17 години. Двамата се развеждат през 2023 г., а в момента Уайт има връзка с испанската певица Росалия.

Текстът е публикуван в „Свободна Европа„. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.