Начало България Работодатели и синдикати не се разбраха за линията на бедност. Какъв трябва...

Работодатели и синдикати не се разбраха за линията на бедност. Какъв трябва да бъде размерът ѝ?

119
Кредити, пари

Работодатели и синдикати не успяха да се съгласят по въпроса за линията на бедност у нас, като Министерския съвет предлага тя да бъде 638 лева през 2025 година. В момента тя е 526 лева, което е с 21% по-високо. Според синдикатите сумата е недостатъчна и не отразява реалната ситуация. КНСБ предлага линията да бъде 667 лева, а работодателите искат допълнителни разчети.

Изчисленията на КНСБ сочат, че линията трябва да е по-висока – 667лв. Работодателите пък искат допълнителни разчети и на сега предлаганата линия. Линията на бедност се изчислява по методика на Евростат и отразява цените на стоките от голямата потребителска кошница. Промяната обикновено води до повишаване на помощта на близо 800 000 души у нас.

Предлаганият ръст не е рекорден. През 2022 г. линията на бедност беше увеличена с 22% след смяната на методиката за изчисляването ѝ. Българската стопанска камара също подкрепя проекта за линия на бедност в размер на 638 лв., което е с 21,3% увеличение.

Мнението на синдикатите е по отношение на методиката за определяне на линията на бедност, а не за сегашното постановление. Очаква се да бъдат публикувани промени в данъчните закони.