Начало Водещи Изпитание за ЕК: Саркози предложи външния си министър за еврокомисар след оттеглянето...

Изпитание за ЕК: Саркози предложи външния си министър за еврокомисар след оттеглянето на Бретон

49
В извънредно обръщение Макрон обяви предсрочни парламентарни избори
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон предложи министъра на външните работи в оставка Стефан Сежурне за европейски комисар „с фокус върху въпросите на индустриалния и технологичния суверенитет и европейската конкурентоспособност“ след шокиращата оставка на Тиери Бретон, съобщи АФП, като се позова на Елиейския дворец.

Този ход на Макрон идва часове, след като Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска оттеглянето на кандидатурата на Тиери Бретон.

Стефан Сежурне беше „председател на групата „Обнови Европа“ (центристи и либерали) в Европейския парламент по време на предишния мандат и отговаря на всички необходими критерии. Неговият ангажимент към Европа ще му позволи да подкрепи изцяло тази програма за суверенитет“, допълва Елисейският дворец.

Като бивш либерален евродепутат, Сежурне има богат опит в правенето на политики на ЕС, но му липсва високият авторитет на Бретон, пише Euronews.

Фон дер Лайен поискала от Франция да оттегли Тиери Бретон като еврокомисар

„След френското председателство на Съвета на ЕС през 2022 г. и втората му реч в Сорбоната през април 2024 г. президентът на републиката (Еманюел Макрон) винаги се е застъпвал за това Франция да получи ключов ресор на европейски комисар, съсредоточен върху въпросите на индустриалния и технологичния суверенитет и европейската конкурентоспособност“, подчертава още Елисейският дворец.

Макрон също така благодари на Тиери Бретон – „забележителен европейски комисар“, който „има голям принос за развитието на политиката на европейски суверенитет в областта на цифровите технологии, подкрепата за европейската отбранителна технологична и индустриална база и устойчивостта на единния пазар на Европейския съюз по време на кризата с ковид“.

Към момента от Европейската комисия не са коментирали оттеглянето на Бретон.

Отношенията между фон дер Лайен и Бретон бяха особено напрегнати, откакто Бретон „поведе бунт в брюкселската изпълнителна власт“ през пролетта, пише френският Le Monde. Той оспори стила на лидерство на президента като отказ от сътрудничество. Френският еврокомисар публично постави под въпрос етиката на фон дер Лайен след назначаването на емисар, отговарящ за малките и средни компании в края на януари. Тази позиция е високо платена в Комисията.

Първоначално за поста беше избран германският евродепутат Маркус Пипър от дясната Европейска народна партия (ЕНП).

Въпреки това, на фона на противоречията около вота на недоверие от страна на Европейския парламент срещу фон дер Лайен, Пипър в крайна сметка се оттегли.

Това се случи точно преди конгрес в Букурещ в началото на март, по време на който ЕНП подкрепи фон дер Лайен за втори мандат. Спорът се разигра по време на кампанията за европейските избори през юни.

Председателят на ЕК „взема под внимание и приема оставката“ на Бретон и „му благодари за работата му“, е заявил говорител на комисията в понеделник следобед пред Euronews.

Шокиращото напускане на Бретон нанася нов удар върху продължаващите усилия на фон дер Лайен да изгради своя нов екип от комисари, деликатен процес, който включва труден баланс между пол, география и партийна политика.

Представянето на новия ѝ екип вече беше отложено заради политическа битка в Словения, където опозицията оспори назначаването на Марта Кос за номиниран за комисар на страната.

Словенското правителство предложи Кос, след като Томаж Весел се оттегли от надпреварата, според съобщенията в резултат на задкулисния натиск на фон дер Лайен да има повече жени в следващия си изпълнителен директор.

„Двадесет часа са много време в политиката“, каза говорителят на Комисията, попитан дали председателят на ЕК все още планира да представи екипа си във вторник, както беше обявено.

Ефектът на напускането на Бретон не може да бъде подценен: французинът придоби силен профил в Брюксел, след като изигра ключова роля в производството на ваксини срещу COVID-19 в блока, индустриалното нарастване за предоставяне на повече военна подкрепа на Украйна и повечето по-специално, регулаторният тласък за ограничаване на ексцесиите на Big Tech и AI.

Но той също беше един от най-яростните критици срещу погазването на свободата на словото. Той публикува отворено писмо до Илън Мъск през август заради интервюто на милиардера с Доналд Тръмп. В него Бретон определи интервюто като нарушаване на свободата на изразяване и „крещящ случай на превишаване на власт“.

През март той публично разкритикува дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) за това, че не успя да осигури на фон дер Лайен пълно одобрение.

Изказванията му повдигнаха етични въпроси и разкриха напрежението между комисаря и президента.

„Истинският въпрос сега: „Възможно ли е да (повторно) поверим управлението на Европа на ЕНП за още 5 години или 25 години подред?“ Самата ЕНП изглежда не вярва в своя кандидат“, написа тогава той.